Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

 


Συνωμοσιολογία: Ο κόσμος ως ατελείωτη συνωμοσία

Συνωμοσιολογική σκέψη δεν σημαίνει να πιστεύει κανείς στην ύπαρξη συνωμοσιών, που άλλωστε δεν έχουν πάψει ποτέ να υπάρχουν στ’ αλήθεια. Συνωμοσιολογική σκέψη είναι η τάση να βλέπει κανείς παντού συνωμοσίες και να πιστεύει ότι οι συνωμοσίες είναι το κλειδί σε όλα, ή σχεδόν όλα, όσα συμβαίνουν στον κόσμο.

Σύμφωνα με τους συνωμοσιολόγους/ες, στην φωτογραφία βλέπουμε το τρόπο που μας ψεκάζουν για να ελέγξουν την συνείδηση μας.

Συνωμοσιολογική σκέψη δεν σημαίνει να πιστεύει κανείς στην ύπαρξη συνωμοσιών, που άλλωστε δεν έχουν πάψει ποτέ να υπάρχουν στ’ αλήθεια. Συνωμοσιολογική σκέψη είναι η τάση να βλέπει κανείς παντού συνωμοσίες και να πιστεύει ότι οι συνωμοσίες είναι το κλειδί σε όλα, ή σχεδόν όλα, όσα συμβαίνουν στον κόσμο.

 Επιμέλεια δημοσίευσης – πρόλογος Γιώργος Μεριζιώτης

Πρόλογος

Ι. Σε σύγχρονη δουλεία

Στις μέρες μας μεγάλο τμήμα της καταπιεσμένης εκμεταλλευομένης ανθρωπότητας προσπαθώντας να απαντήσει ή να βρει νέα ταυτότητα στο χάος που παραγάγετε από την κρίση του κυρίαρχου καπιταλιστικού παγκοσμιοποιημένου συστήματος, κρίση που είναι οικονομική, περιβαλλοντική, κοινωνική, θεσμική και πολιτισμική προσφεύγει στους μεσσιανισμούς προτέρων δογμάτων ή σε έναν “νέο” ανορθολογισμό.

Η οπισθοδρόμηση και ο ανορθολογισμός, ο οποίος άνθισε – ανθεί τόσο στον βορρά όσο και στον νότο του δυτικού κόσμου περίπου από την τελευταία εικοσιπενταετία του 20ού αιώνα, στης μέρες μας έχει προσλάβει ποικίλες μορφές, οι οποίες κυμαίνονται από την αναβίωση, – σε ορισμένες περιπτώσεις – , των παλαιών θρησκειών (ιουδαϊσμός, χριστιανισμός, ισλαμισμός, ινδουισμός κ.ά.) έως την εξάπλωση διαφόρων ανορθολογικών ανατολίτικων (ασιατικών) ρευμάτων, μυστικισμός, πνευματισμός, αστρολογία, εσωτερισμός, θεοσοφισμός ή δυτικών (Ευρωπαϊκών/ΗΠΑ κλπ), νεοπαγανισμός, βαθιά οικολογία «Νέα Εποχή», πρωτογονισμός, παλιές ναζιστικές δοξασίες περί Θούλης, Ρούνους και υπέρ βόρειας άριας φυλής, θεωρίες συνωμοσίας ( συνωμοσιολογία).

Οι δυστυχείς μισθωτοί/ες ή άνεργοι/ες δουλοπάροικοι της σημερινής εποχής επιρρεπείς κατά 90% στον μύθο και κατά 10% στην λογική, πιστεύουν ότι μας ψεκάζουν. Ότι η αλλοίωση της συνείδησης περνάει από την αναπνευστική οδό και την αίσθηση της όσφρησης. Δεν αντιλαμβάνονται ότι το σύστημα αποικίζει το σύνολο των συνειδήσεων μας πρώτα και κύρια μέσο των άλλων δυο βασικών αισθήσεων, δηλαδή μέσω της όρασης και της ακοής.

«Η καταπίεση εκσυγχρονίζεται, επεκτείνοντας παντού τις μορφές μυστικοπάθειας που επιτρέπουν την απόκρυψη της κατάστασης. Δείχνοντας την πραγματικότητα όπως είναι στ’ αλήθεια και όχι όπως είναι παρουσιασμένη από την εξουσία καθίσταται η πιο απόλυτη ανατροπή». Ζαν Φρανσουά Μπριέντ

«Μόνο η αλήθεια είναι επαναστατική» Γουίλλιαμ Σαίξπηρ

ΙΙ. Ο κόσμος ως ατελείωτη συνωμοσία

Του Θανάση Γιαλκέτση

«Η έκφραση «θεωρία συνωμοσίας» είναι άστοχη και απατηλή. Η παγκόσμια ιστορία είναι γεμάτη από πραγματικές συνωμοσίες που πέτυχαν ή απέτυχαν. Είναι όμως γεμάτη και με φανταστικές συνωμοσίες που υπήρξαν αντικείμενο συλλογικών πεποιθήσεων».

O Γάλλος φιλόσοφος, πολιτικός επιστήμονας και ιστορικός των ιδεών Πιερ-Αντρέ Ταγκιέφ έχει ασχοληθεί συστηματικά με την έρευνα της συνωμοσιολογικής σκέψης και των θεωριών συνωμοσίας.

Έχουν μεταφραστεί στη γλώσσα μας τα βιβλία του «Σύντομη πραγματεία περί συνωμοσιολογίας» (εκδόσεις Πατάκη, 2016), ενώ κυκλοφορούν ήδη και τα συναφή θεματικά έργα του «Συνωμοσιολογική σκέψη και “θεωρίες συνωμοσίας”» (Επίκεντρο, 2015), «Θεωρίες συνωμοσίας» (Πόλις, 2010) και «Ο μύθος των “σοφών της Σιών”» (Πόλις, 2006). Η ακόλουθη συνέντευξη του Ταγκιέφ δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Le Point.

• Γιατί οι θεωρίες της συνωμοσίας έχουν τόση επιτυχία;

Η εποχή μας, που τη λένε μεταμοντέρνα ή υπερμοντέρνα, χαρακτηρίζεται από μεγάλη αύξηση της αβεβαιότητας και των φόβων που αυτή προκαλεί ή ενδυναμώνει. Γι’ αυτό και ευνοεί ιδιαίτερα τον πολλαπλασιασμό και την ταχεία διάδοση των συνωμοσιολογικών αφηγήσεων.

Αυτές οι αφηγήσεις, όσο παραληρηματικές κι αν είναι, παρουσιάζουν το πλεονέκτημα ότι δίνουν νόημα σε ακατανόητα ή τρομερά γεγονότα. Δίνουν έτσι τη δυνατότητα να αποφεύγει κανείς το τρομακτικό θέαμα ενός κόσμου ταραγμένου, χαοτικού, ασταθούς, στον οποίο όλα είναι δυνατά σε κάθε στιγμή. Αυτές οι αφηγήσεις βάζουν τάξη στα γεγονότα και τα εκλογικεύουν, έτσι ώστε να φαίνεται ότι έχουν έναν ειρμό.

Οι παρανοϊκές ερμηνείες όλων όσα γίνονται στον κόσμο, ερμηνείες που συνηθίζουμε να αποκαλούμε «θεωρίες συνωμοσίας», έχουν γίνει έτσι κοινωνικά «φυσιολογικές» και πολιτισμικά «συνηθισμένες». Από τη συνωμοσιολογική σκοπιά, οι συμπτώσεις δεν είναι ποτέ τυχαίες, έχουν την αξία ενδείξεων, αποκαλύπτουν κρυφές διασυνδέσεις και μας επιτρέπουν να κατασκευάζουμε μικρά υποδείγματα εξήγησης των γεγονότων.

Η κομμουνιστική ουτοπία έχει χάσει το κύρος της, αλλά η αντικαπιταλιστική της δαιμονολογία έχει επιβιώσει: οι καπιταλιστές, οι «ισχυροί» και οι «πλουτοκράτες» αποτελούν πάντοτε τη φοβερή σπείρα των δαιμόνων, την οποία οι άνθρωποι καταγγέλλουν ως κρυφή υπεύθυνη των δεινών που τους πλήττουν. Και η φιλελεύθερη δημοκρατία φαίνεται κατά κάποιον τρόπο ανήμπορη να ανταποκριθεί σε ορισμένες θεμελιώδεις προσδοκίες των ανθρώπων.

Ο φιλελεύθερος ατομικισμός, ο οποίος από μόνος του δεν προμηθεύει καμιά ψυχική τροφή, δεν ευνοεί τη συγκρότηση μιας πολιτικής θρησκείας που θα επέτρεπε στους πολίτες των δημοκρατικών κοινωνιών να βγουν από τη θλιβερή κατάσταση των μοναχικών ατόμων που βρίσκονται σε ανταγωνισμό με όλους τους άλλους. Σε αυτή την πνευματική έρημο της Δύσης ανθίζουν τα δηλητηριώδη φυτά που συνθέτουν την ειδική χλωρίδα της συνωμοσιολογίας, η οποία ευνοεί τις καταχρηστικές καταγγελίες και το κυνήγι μαγισσών.

• Εχετε γράψει για «Τα πρωτόκολλα των σοφών της Σιών». Ποια διαφορά υπάρχει μεταξύ των συνωμοσιολόγων των αρχών του 20ού αιώνα και εκείνων του 21ου;

Η κλασική συνωμοσιολογική σκέψη βασίζεται στην πεποίθηση ότι υπάρχει μια μεγάλη συνωμοσία που απειλεί τη φυσική τάξη του κόσμου. Η ιδέα μιας μεγάλης ανατρεπτικής συνωμοσίας εμφανίστηκε με επεξεργασμένη μορφή στην εποχή της Γαλλικής Επανάστασης.

Στη διάρκεια των δύο επόμενων αιώνων, οι αφηγήσεις που παρουσιάζουν τη μια ή την άλλη μεγάλη συνωμοσία προϋποθέτουν την ύπαρξη συλλογικών πρωταγωνιστών με οικουμενικές διαστάσεις (μασόνων, Εβραίων, κομμουνιστών, πλουτοκρατών κ.λπ.), στους οποίους αποδίδονται σχέδια κατάκτησης, κυριαρχίας ή καταστροφής της κοινωνικής τάξης ή του πολιτισμού.

Στον 19ο αιώνα, η συνωμοσιολογική θεώρηση της ιστορίας αναπτύχθηκε και στους δύο πόλους του πολιτικού πεδίου, στην επαναστατική σκέψη καθώς και στην αντεπαναστατική σκέψη.

Η αντεπαναστατική σκέψη κατέληγε στην ιδέα μιας ιουδαιο-μασονικής συνωμοσίας, της οποίας ο στόχος θα ήταν η κατάκτηση του κόσμου μέσω της καταστροφής του χριστιανικού πολιτισμού. Αυτό ήταν το κεντρικό θέμα στα «Πρωτόκολλα των σοφών της Σιών». Οι συνωμοσιολογικές ερμηνείες της 11ης Σεπτεμβρίου, για παράδειγμα, κατέδειξαν την εμφάνιση μιας νέας μορφής συνωμοσιολογικής σκέψης που μπορεί να γίνεται αποδεκτή από μη εξτρεμιστικό κοινό.

Αυτή βασίζεται ταυτόχρονα στην απόρριψη των «επίσημων θέσεων», που θεωρούνται ψευδείς, και στην εργαλειοποίηση της σκεπτικιστικής ή μεθοδικής αμφιβολίας ως τρόπου νομιμοποίησης της δικής της θέσης, η οποία μπορεί έτσι να παραμένει υπονοούμενη.

Αυτό που είναι καθοριστικό είναι το φανερό σημείο αφετηρίας: όχι μια δογματική πίστη στη μια ή στην άλλη συνωμοσία, αλλά η παρατήρηση κενών ή αντιφάσεων στις «επίσημες» εξηγήσεις που δίνονται για το σημαίνον γεγονός, παρατήρηση με βάση την οποία διατυπώνονται αμφιβολίες με έναν όλο και πιο ριζικό τρόπο.

Το νέο στοιχείο είναι επομένως το σκεπτικιστικό σημείο αφετηρίας του συνωμοσιολογικού τρόπου σκέψης, που μιμείται το επιστημονικό πνεύμα. Από τα τέλη του εικοστού αιώνα, παρατηρούμε επιπλέον μια ισχυρή αύξηση της καχυποψίας απέναντι στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, τα οποία κατηγορούνται -συχνά δικαιολογημένα- είτε για διαπλοκή με τις οικονομικές ή πολιτικές εξουσίες, των οποίων δεν είναι παρά ιμάντες μετάδοσης, είτε για ψυχρό κομφορμισμό που τα οδηγεί να αναπαράγουν τα «επίσημα» ανακοινωθέντα και να σέβονται το «πολιτικά ορθό».

Αυτή η στάση δυσπιστίας ευνοεί την πεποίθηση ότι οι έρευνες χωρίς απαγορεύσεις και οι ελεύθερες συζητήσεις ανευρίσκονται μόνον στο διαδίκτυο. Αυτή τη θέση υπερασπίζονται δημόσια οι περισσότεροι θιασώτες της συνωμοσιολογικής σκέψης, οι οποίοι εμφανίζονται έτσι ως «αντιστασιακοί» που παλεύουν εναντίον της «επίσημης παραπληροφόρησης».

• Η έκφραση «θεωρία συνωμοσίας» είναι ορθή;

Η έκφραση «θεωρία συνωμοσίας» είναι άστοχη και απατηλή. Η παγκόσμια ιστορία είναι γεμάτη από πραγματικές συνωμοσίες που πέτυχαν ή απέτυχαν. Είναι όμως γεμάτη και με φανταστικές συνωμοσίες που υπήρξαν αντικείμενο συλλογικών πεποιθήσεων. Προτιμώ να μιλώ για συνωμοσιολογική θεώρηση, φαντασιακό ή σκέψη, της οποίας τα αξιώματα είναι νομίζω τα ακόλουθα:

  1. τίποτα δεν γίνεται τυχαία·
  2. όλα όσα γίνονται είναι το αποτέλεσμα κρυφών προθέσεων ή βουλήσεων·
  3. τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται να είναι·
  4. όλα συνδέονται αλλά με τρόπο κρυφό. Χρειάζεται επιπλέον να προφυλασσόμαστε από μια κακή χρήση της κατηγορίας για συνωμοσιολογία ή «θεωρία συνωμοσίας», όταν προσφεύγουν σε αυτήν για να απαξιώσουν κάθε δικαιολογημένη υποψία, η οποία, βασιζόμενη σε ορθά προσδιορισμένες και ερμηνευμένες ενδείξεις, οδηγεί στην οργάνωση μιας πραγματικής συνωμοσίας. Οι οργανωτές μιας αληθινής συνωμοσίας έχουν βέβαια συμφέρον να διαδίδεται η φήμη σύμφωνα με την οποία κάθε συνωμοσία είναι φανταστική συνωμοσία.

• Θα έρθει κάποτε το τέλος της θεωρίας συνωμοσίας;

Αντίθετα με την «προοδευτική» ερμηνεία της θέσης περί αυξανόμενου ορθολογισμού, οι άνθρωποι γίνονται όλο και περισσότερο εύπιστοι. Οσο η πορεία της ιστορίας θα φαίνεται σκοτεινή, παράλογη και ανησυχητική για τους ανθρώπους, αυτοί θα ζητούν από τις συνωμοσιολογικές αφηγήσεις να τους φωτίζουν και να ικανοποιούν την ανάγκη τους για νόημα, χωρίς να νοιάζονται για την εγκυρότητα των απαντήσεων.

ΙΙΙ. «Γιατί έτσι»! Όταν ο αντι-εμβολιαστές συναντούν τον αντι-συστημικό λαϊκισμό

Της Δέσποινας Τριβόλη

Το πιο ενδιαφέρον δεν είναι πως ο αντι-εμβολιαστικός λόγος λειτουργεί ως συνέχεια του αντισυστημικού λαϊκισμού αλλά ότι, ενώ παρουσιάζεται ως «επαναστατικός», στην ουσία πρεσβεύει έναν βαθύ συντηρητισμό.

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΝΝΕΑ ΜΗΝΕΣ, ο γνωστός τραγουδιστής Χ. έβγαλε στο Facebook ένα «βίντεο-έρευνα». Φορώντας πουκάμισο και με προβαρισμένα, προσεκτικά ελληνικά, κοιτά την κάμερα και λέει φράσεις όπως «ενίσταμαι στην τάση των ημερών που με θέλει πειθήνιο απέναντι σε οποιαδήποτε επιστημονική ολιγαρχία», δείχνοντας παραποιημένα γραφικά από ανύπαρκτες έρευνες, πεπεισμένος ότι ο κορωνοϊός δεν υπάρχει. Στο ΥouΤube το βίντεο υπάρχει σε κανάλια με τίτλους όπως «polemistes tou fotos» και «melaxrinaki agrinio».

Στο προφίλ του στο FB ο Χ. ποζάρει με μάτια κλειστά και χέρια ανοιγμένα ψηλά, σαν ένας νέος Ιησούς. Από κάτω οι 50.000 followers του παραληρούν. Στα ποστ του Χ. τα νοσοκομεία αποκαλούνται «κρεματόρια» και ο κόσμος πεθαίνει στις εντατικές «από τις παρενέργειες του εμβολίου».

Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές, συναντάς κάτι οικείο και γνώριμο ‒ μια γλώσσα που βαφτίζεται αντι-συστημική και επαναστατική. Οι «γερμανοτσολιάδες» συνυπάρχουν με τη «χούντα» και τσιτάτα καφενείου («Ό,τι βλάπτει τον άνθρωπο είναι ανοιχτό. Ό,τι τον ευεργετεί παραμένει κλειστό. ΑΝΟΙΧΤΑ οίκοι ανοχής, καζίνο, τράπεζες, βιομηχανίες, πολυεθνικές. ΚΛΕΙΣΤΑ γυμναστήρια, θέατρα, μουσική αθλητισμός, παιδότοποι».). Κάθε δεύτερο ποστ μιλά για λογοκρισία και κρατική παρέμβαση («Μικρά, μικρούλικα ανθρωπάκια που σας έδωσαν τη δύναμη της λογοκρισίας… είστε τοοοσο αστείοι! 500.000 άνθρωποι που είδαν το βίντεο σε 5 μέρες σε fb και youtube σας στέλνουν φιλάκια!»).

Η αντισυστημική σημειολογία χτυπάει κόκκινο στο καινούργιο του τραγούδι («Οι ειδικοί / δεν επιδέχονται καμία κριτική / Δείξε λιγάκι σεβασμό και ηθική / Για το καλό σου σε κρατάνε φυλακή / Οι ειδικοί / έχουνε γνώση, πείρα, κύρος, λογική / κι είν’ από σένα λίγο πιο σημαντικοί / που θες να ζήσεις μια ζωή κανονική»).

Στο βιντεοκλίπ αρχαία ελληνικά αγάλματα που φοράνε μάσκες συνυπάρχουν με βλοσυρούς, απόμακρους γιατρούς που κάτι μας κρύβουν κι έρχονται σε αντίθεση με χαρωπούς νέους που παίζουν κιθάρες στις παραλίες και κρατάνε μπαλόνια στον ήλιο. Το βιντεοκλίπ τελειώνει με έναν μασκοφόρο χορευτή που κάθεται σε ένα πλαστικό καφάσι σε ένα χωράφι(!) και προσπαθεί να κλείσει απεγνωσμένα την τηλεόραση, αλλά δεν μπορεί.

Αυτό το επιχείρημα με τους «ειδικούς» που καταπιέζουν και συνθλίβουν τον απλό άνθρωπο για να υπηρετήσουν τα σκοτεινά τους συμφέροντα μόνο καινούργιο δεν είναι. Λίγο πριν από το Brexit, σε μια τηλεοπτική συνέντευξη, κάποιος ρώτησε τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης και υπέρμαχο του Βrexit Michael Gove αν ξέρει έστω κι έναν οικονομολόγο που να στηρίζει το Brexit. «Οι πολίτες της χώρας μας έχουν κουραστεί να ακούνε τους ειδικούς» απάντησε. Η απάντησή του έμεινε στην Ιστορία, με τον ίδιο τρόπο που έμεινε στην Ελλάδα το «Μαζί τα φάγαμε».

Το πιο ενδιαφέρον δεν είναι πως ο αντι-εμβολιαστικός λόγος λειτουργεί ως συνέχεια του αντισυστημικού λαϊκισμού αλλά ότι, ενώ παρουσιάζεται ως «επαναστατικός», στην ουσία πρεσβεύει έναν βαθύ συντηρητισμό. Η καχυποψία για οτιδήποτε δεν είναι χειροπιαστό ή δεν έχει εγγυηθεί κάποιο μέλος της οικογένειάς μας, το περίφημο «εγώ λέω να κάνω το εμβόλιο από Σεπτέμβριο» (κάντε το εσείς πρώτα, να βεβαιωθώ ότι δεν θα πεθάνετε ή δεν θα βγάλετε λέπια), το «πειραματικό σκεύασμα», οι επίμονες αντι-επιστημονικές απαντήσεις σε κάθε επιχείρημα υπέρ του εμβολίου («αφού μπορώ να κολλήσω, γιατί να κάνω το εμβόλιο;», «θα περιμένω το φάρμακο» και το φανταστικό «θα μου αλλοιώσει το DNA»), είναι απλώς δείγματα ενός εξαιρετικά ανθεκτικού τρόπου σκέψης που μεταλλάσσεται ελαφρά, ανάλογα με τις περιστάσεις.

Το μακρινό 2011, όταν οι θεωρίες συνωμοσίας ήταν στο ξεκίνημά τους, είχα πάρει συνέντευξη από μια διάσημη ηθοποιό. Ήταν τα χρόνια των μνημονίων ‒ ξεκινήσαμε να μιλάμε για πολιτική. Συνειδητοποίησα ότι πίστευε στους αεροψεκασμούς αλλά και σε διάφορες, ακόμα πιο εκκεντρικές θεωρίες, όπως η κούφια γη. Ήταν η πρώτη φορά που συζήτησα με αυτό που πλέον αποκαλούμε «ψεκασμένο».

Εκεί κατάλαβα το μεγάλο πρόβλημα με τους συνωμοσιολόγους ‒ είναι αδύνατο να τους μεταπείσεις ή να κάνεις ουσιαστικό διάλογο μαζί τους. Μπροστά της είχε μια πιατέλα με πορτοκάλια. «Τα βλέπεις τα πορτοκάλια;» με ρώτησε, «ναι» απάντησα. «Τους έχουν βγάλει τα θρεπτικά συστατικά, γιατί θέλουν να μας αφανίσουν» μου είπε. «Και γιατί τα τρώτε;» ρώτησα. «Γιατί έτσι».

Πηγη: https://autonomidrasi.com

από μπομπ ο κοβιντάκης 09/11/2021 10:39 πμ.


Αναδημοσιεύω από εδώ: https://athens.indymedia.org/post/1614300/?page=2

1.

Ορίζω τη "συνωμοσία" ως τη μυστική συνεννόηση και συντονισμένη δράση ατόμων ή ομάδων στο πλαίσιο κάποιου σχεδίου, για την επίτευξη κάποιου σκοπού.

Στο πλαίσιο των συνωμοσιών, οι συνωμότες ενίοτε συγκροτούν μυστικές οργανώσεις ή μυστικές εταιρείες.

2.

Το φαινόμενο της συνωμοσίας, όπως ορίστηκε παραπάνω, είναι, αποδεδειγμένα, ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την ανθρώπινη ιστορία και σε ολόκληρο το κοινωνικό πεδίο. Παραδείγματα συνωμοσιών:

-Πολιτικές συνωμοσίες (π.χ. εκτέλεση του Ιουλίου Καίσαρα) και πραξικοπήματα (κάθε πραξικόπημα είναι, εξ ορισμού, προϊόν συνωμοσίας). Άπειρα τα παραδείγματα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, σε κάθε χωρα και πολιτισμό.

-Καπιταλιστικές συνωμοσίες με χρηματισμό κρατικών υπαλλήλων ή δημοσιογράφων για την προώθηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφεροντων (άπειρα τα παραδείγματα, για εδώ βλέπε π.χ. Novartis ή υποκλοπές/"αυτοκτονία" Vodafone)

-Επαναστατικές συνωμοσίες (κάθε παράνομη επαναστατική οργάνωση είναι μια συνωμοσία και κάθε ένοπλη αντάρτικη ενέργεια είναι, εξ ορισμού, προϊόν συνωμοσίας).

-Μυστικές εταιρείες και οργανώσεις. Γεμάτος ο ανθρώπινος πολιτισμός: Μασόνοι (αποδεδειγμένη επίδραση στη Γαλλική και την Αμερικανική Επανάσταση), Μαφία και μαφίες (διαφθορά κρατών σε όλο τον κόσμο) , κινεζικές τριάδες, μυστικές υπηρεσίες τύπου CIA και KGB (αποδεδειγμένη συμμετοχή σε πραξικοπήματα και άλλες πολιτικές σκευωρίες σε ολο τον κόσμο), Κου Κλουξ Κλαν, Ροδόσταυροι (σύμφωνα με την ιστορικό Frances Yates άσκησαν επίδραση στο ξέσπασμα του Τριακονταετούς Πολέμου), και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

-Προσωπικές, ερωτικές ή οικογενειακές συνωμοσίες των καθημερινών ανθρώπων (για λόγους αντιζηλίας, οικονομικού οφέλους, βεντέτας κ.α.)

Όλη η ιστορία, πολύ πριν την εμφάνιση του καπιταλισμού, ήταν και είναι γεμάτη με συνωμοσίες, ραδιουργίες, σκευωρίες, κρυφές ατζέντες, προδοσίες, μυστικά και ψέματα. Θα ήταν λοιπόν εντελώς ανεύθυνο και πνευματικά ανέντιμο, να αποκλείουμε a priori ένα αποδεδειγμένα και καταγεγραμμένα τόσο συχνό φαινόμενο κατά την εξήγηση κοινωνικών και ιστορικών φαινομένων, λες και, εκεί που έχουμε πνιγεί στις αλληλοδιαπλεκόμενες συνωμοσίες, ξαφνικά το 2020 έπαψε κάθε συνωμοσία στον κόσμο και όλοι έγιναν τίμιοι, διαφανείς και ειλικρινείς, και ιδίως οι ιδιοκτήτες αυτού του κόσμου, που φημίζονται για τις καλές προθέσεις τους.

Φυσικά είναι εύλογο να υποθέσουμε ότι, καθώς ο πολιτισμός παγκοσμιοποιείται και εκλεπτύνεται όλο και περισσότερο από τεχνική άποψη, ενώ παράλληλα οι δυνατότητες ελέγχου γίνονται όλο και ισχυρότερες και αποτελεσματικότερες, μια ευθέως ανάλογη πορεία θα ακολουθεί και το πανάρχαιο φαινόμενο της συνωμοσίας.

Τέλος, το να λάβουμε υπόψιν μας ΚΑΙ τη μυστική συνεννόηση και δράση ατόμων ή ομάδων δεν μας απαγορεύει να λάβουμε υπόψη μας ΚΑΙ άλλους παράγοντες, όπως, π.χ. το επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων (βλέπε 5G), τον εκφυλισμό και τη μικροαστικοποίηση των ψηφιακών ανθρώπων του 21ου αιώνα ή τον εμπορικό ανταγωνισμό μεταξύ κρατών. Οι πολυπαραγοντικές εξηγήσεις προτιμούνται.

3.

Στην περίπτωση της γρίπης του 20-21, η υπόθεση ότι έχει υπάρξει κάποια συνωμοσία (ή καλύτερα μια διαπλοκή από μικρές και μεγάλες συνωμοσίες) με σκοπό το κέρδος αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση του ελέγχου του πληθυσμού μέσω μιας συνολικής μεταμόρφωσης του τρόπου ζωής (προς την ψηφιακή τεχνοφασιστική δυστοπία) καθίσταται εύλογη από τα παρακάτω:

-Πρωτοφανής υστερία του 20 έναντι της αδιαφορίας του 57-58 και 68-69.

-Ύπαρξη συγκεκριμένων συμφερόντων τα οποία ωφελούνται τα μέγιστα από τη νέα κατάσταση (ψηφιακή τεχνολογία και φαρμακευτικό/ιατρικό κατεστημένο)

-Event 201, πατεντάρισμα των εμβολίων πολλά χρόνια νωρίτερα και άλλα παρόμοια περίεργα.

-Διαπλοκή του ΠΟΥ με το ίδρυμα Gates.

-Το ξέσπασμα της υστερίας συνέπεσε με την ολοκλήρωση και παρουσίαση της τεχνολογίας 5G, η οποία παρέχει στους κυρίαρχους άνευ προηγουμένου δυνατότητες ελέγχου και καταστολής.

Αυτά για αρχή.

Για περισσότερα βλέπε: https://athens.indymedia.org/post/1607485/

Βλέπε επίσης το εξαιρετικό βιβλίο της Erica Lagalisse Απόκρυφα στοιχεία του Αναρχισμού, μ’ έμφαση στην Συνομωσία των Βασιλέων και την Συνομωσία των Λαών, εκδόσεις Firebrand, Αθήνα 2021.

από μπομπ 09/11/2021 10:59 πμ.


Όπως έχει επισημανθεί επανειλημμένα, η πρόταση "Μας ψεκάζουν" είναι ένας εμπειρικός ισχυρισμός ο οποίος επιδέχεται επαλήθευση, επικύρωση ή διάψευση μέσω των κατάλληλων ελέγχων, π.χ. μέσω χημικής ανάλυσης της ατμόσφαιρας πριν και μετά από υποτιθέμενους ψεσκασμούς και μέσω εξέτασης των αρχείων εναέριων μετακινήσεων, ώστε να εξακριβωθούν η ταυτότητα και ο ρόλων των ύποπτων αεροσκαφών.

Όσο ανορθολογικοί είναι όσοι πιστεύουν τυφλά ότι "Μας ψεκάζουν" χωρίς να έχουν προχωρήσει σε εμπειρικό έλεγχο του ισχυρισμού τους, άλλο τόσο ανορθολογικοί είναι και όσοι φαίνεται να πιστεύουν τυφλά, όπως ο κύριος Μεριζιώτης, ότι "Δεν μας ψεκάζουν", χωρίς ούτε εκείνοι να έχουν προχωρήσει σε εμπειρικό έλεγχο.


Οι καπιταλιστές βλέπουν πιο πέρα από εμάς επειδή βρίσκονται πιο ψηλά στο σύστημα:

ξέρουν οτι οι επενδύσεις που κάνουν τώρα στα ακίνητα θα φέρουν αύξηση ενοικίων σε πέντε χρόνια

ξέρουν οτι οι επενδύσεις τους στην αγροτική παραγωγή θα φέρουν αύξηση τιμών στο ψωμί αργότερα

ξέρουν οτι οι επενδύσεις τους στο φοινικέλαιο που παράγεται σε γη που έγινε αγροτική μετά από κάψιμο τροπικών δασών θα αυξήσει τη πιθανότητα εμφάνισης επιδημιών επειδή στα τροπικά δάση κυκλοφορούν ιοί που δεν ερχόντουσαν σε επαφή με τον άνθρωπο πριν πάνε οι καλλιεργητές φοινικέλαιου εκεί.

Και βέβαια κάνουν και συνωμοσίες κι από πάνω, αλλά δεν χρειάζονται συνωμοσίες για να μπορούν να προβλέψουν το μέλλον οι καπιταλιστές γιατί το μέλλον δημιουργείται με τις επενδύσεις κεφαλαίου και τις επενδύσεις τις ελέγχουν αυτοί.

Όπως και οι υπηρεσίες στρατιωτικής αντικατασκοπείας, δεν πάνε σε μάντισσες για να προβλέψουν το μέλλον, αλλά αναλύουν κινήσεις στρατευμάτων που φαίνονται σε δορυφορικές φωτογραφίες. Αν δεις να μαζεύονται πολλά τανκς στα σύνορά σου δεν θέλει πολύ μυαλό να καταλάβεις οτι μπορεί να γίνει πόλεμος σύντομα.

Όπως και ο προθυπουργός, δεν χρειάζεται αστρολόγο να του πει οτι θα γίνει καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια αν την έχει αφήσει επί χρόνια τις υπηρεσίες πυροσβεστικής χωρίς επαρκή χρηματοδότηση.

Τα εγκλήματά τους οι καπιταλιστές και τις επιπτώσεις που έχουν τα γνωρίζουν πολύ πριν απο εμάς.

Οι πετραιλαϊκές εταιρίες γνώριζαν για τη παγκόσμια υπερθέρμανση δεκαετίες πριν αρχίσει να θεωρείται σοβαρό πολιτικό ζήτημα. Και πολύ πριν ξεκινήσουν οι διαμαρτυρίες οι εταιρίες ξεκίνησαν χρηματοδότηση επιστημόνων και δημοσιογράφων που κάνανε προπαγάνδα για να αποπροσανατολιστεί ο κόσμος.

Όταν ένα θέμα φτάσει στη δικιά μας σφαίρα αντίληψης, οι καπιταλιστές το έχουν προβλέψει και το ξέρουν πριν απο εμάς και συχνά έχουν ήδη ξεκινήσει προπαγάνδα απο πριν. Και μπορούν να το κάνουν αυτό όχι επειδή είναι μάγοι αλλά επειδή βρίσκονται ψηλά στη κοινωνική ιεραρχία και από το ύψος τους βλέπουν πράματα που δεν είναι ορατά στη δικιά μας σφαίρα εμπειριών.


Το μέλλον είναι απρόσμενο και για τους καπιταλιστές.

Πόσοι επένδυσαν στην κρουαζιέρα πριν τον κορωνοιό και πόσα κεφάλαια έχασαν.

Πόσοι επένδυσαν σε ξενοδοχεία και μεγάλες τουριστικές μονάδες και πόσα κεφάλαια έχασαν.

Κάποιοι καπιταλιστές χάνουν κάποιοι κερδίζουν κάποιοι είναι στα ίδια, ο καπιταλισμός είναι ένα χαοτικό, ασυνεχές και απρόβλεπτο οικονομικό σύστημα με κυριότερες συνέπειες στα φτωχά στρώματα αλλά απρόβλεπτο για όλους.

Ακόμα για συνωμοσίες και προβλέψεις αλάθητες συζητάτε?

Εδώ την πτώση της ΕΣΣΔ δεν την είχαν προβλέψει ούτε οι ΗΠΑ, έλεγαν για είκοσι χρόνια μετά ότι θα έπεφτε και ίσως παραπάνω, τόσα γεγονότα στην ιστορία απρόβλεπτα.

Τη ναζιστική Γερμανία την βοηθούσαν ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία μεγάλοι καπιταλιστές ως σύμμαχο ενάντια στην τότε ΕΣΣΔ και μετά οι ναζί κατατρόπωσαν και τους συμμάχους που είχαν πριν, τόσο πρόβλεψη είχαν δυτικοί καπιταλιστές που πολλοί έπαθαν καταστροφή.

Όλα αυτά με τις προβλέψεις, θεωρίες συνωμοσίας, έχουν πέραση σε μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού λόγω θρησκοληψίας, ορθόδοξης πίστης, θεωριών περί προαιώνιων εχθρών όπως Τουρκία.

Δεν είναι συντηρητικοί και θρησκόληπτοι μόνο ακροδεξιοί ή δεξιοί.

Είναι και αριστεροί και ακροαριστεροί και αυτόνομοι και αναρχικοί.

Αυτό φάνηκε στην πανδημία.

Στην πανδημία φάνηκε ξεκάθαρα η επιρροή του ελληνικού τρόπου μόρφωσης και διαπαιδαγώγησης , σε θεωρίες ελέγχου, τρόμου, εχθρών, συνωμοσίας.

Στην πανδημία φάνηκε πως αυτή η κουλτούρα , σκέψη, ανάλυση είναι σε πολλά στρώματα και κοινωνικά αλλά σε πολλές πολιτικές ομάδες.

Δεν μπορεί εύκολα να ξεφύγει κάποιος από το σύστημα παιδείας που μεγάλωσε, δεν μπορεί νε ξεφύγει από την κυρίαρχη ιδεολογία και κουλτούρα.

από Άδειος 10/11/2021 11:45 πμ.


Και συνωμοσίες υπάρχουν και κάποια πράγματα τα υπολογίζουν και κάποια τους ξεφευγουν. Το γεγονός ότι είναι ένα χαοτικό σύστημα ο καπιταλισμός δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να υπολογίσουν και κάποια πράγματα, όχι τα πάντα όμως.

από κάποιος 10/11/2021 1:22 μμ.


"Όλα αυτά με τις προβλέψεις, θεωρίες συνωμοσίας, έχουν πέραση σε μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού λόγω θρησκοληψίας, ορθόδοξης πίστης, θεωριών περί προαιώνιων εχθρών όπως Τουρκία."

ΟΛΕΣ οι συνωμοσιολογίες απ' τα 666 και τα barcodes, μέχρι τους Ιλλουμινάτι/ερπετόμορφους, τους αεροψεκασμούς και τα σχέδια για depopulation είναι 100% αμερικανικής εσοδείας. Βασικά, ακόμη και ο γεροντισμός με τους φωτισμένους αγιορείτες είναι το ευθέως ανάλογο των γκουρού που κατέκλεισαν τις ΗΠΑ ήδη απ' τα 70ς/80ς.

Είπαμε... ελληνική είναι η φέτα, ελληνικός είναι ο κρόκος, ελληνικός είναι ο καφές (τσου... τούρκικος είναι) και ως εκεί. Όλα τα υπόλοιπα ξεπατικωτούρες κι άγιος ο Θεός...

Από κει και πέρα, η πορεία προς τον ολοκληρωτισμό είναι γεγονός. Τώρα αν αυτό το σχεδίασαν 5 συνωμότες σε κάποιο υπόγειο της DC (που δεν...) ή αν είναι η αναπόφευκτη (και ανεπίστρεπτη;) μεταμόρφωση των σύγχρονων μετα-βιομηχανικών κοινωνιών (bingo) είναι το δευτερεύον. Σημαντικό μεν γιατί καθορίζει τη δράση του καθενός, αλλά δευτερεύον...


Βεβαίως για όλα τα δεινά που περνάμε εμείς οι από κάτω δεν φταίει ο καπιταλισμός και το κράτος αλλά οι συνομωσίες και οι συνωμότες. Δεν φταίει το αδυσώπητα παμφάγο καθεστώς που έχουν επιβάλει οι κυρίαρχες ελίτ σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν φταίει η κυριαρχία και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, αρκεί να αποκαλυφθεί η συνομωσία και να παταχθούν οι συνωμότες και θα ζήσουμε σε μια πιο ανθρώπινη ανθρωπότητα, προς το ανθρωπινότερο χωρείς κυριαρχία (εξουσία) και εκμετάλλευση....

1η Μαΐου του 2021: Το μέλλον είναι Fractal;

Επιμέλεια – δημοσίευση: Γιώργος Μεριζιώτης

I. Με τον διεθνή όρο Φράκταλ (Fractal, ελλ. μορφόκλασμα ή μορφοκλασματικό σύνολο) στα Μαθηματικά, τη Φυσική αλλά και σε πολλές επιστήμες ονομάζεται ένα γεωμετρικό σχήμα που επαναλαμβάνεται αυτούσιο σε άπειρο βαθμό μεγέθυνσης, κι έτσι συχνά αναφέρεται σαν «απείρως περίπλοκο».

Fractal : Ο όρος προτάθηκε από τον Μπενουά Μάντελμπροτ (Benoit Mandelbrot) το 1975 και προέρχεται από τη λατινική λέξη fractus, που σημαίνει «σπασμένος» , «κατακερματισμένος» . (1)

II. 1η Μαΐου του 2021, οι από τα πάνω κυρίαρχες τάξεις και ελίτ αναπαράγουν τη κυριαρχία τους σαν τη πρώτη εκδοχή του Φράκταλ που επαναλαμβάνεται αυτούσιο σε άπειρο βαθμό μεγέθυνσης και επέκτασης, είναι οι μόνες τάξεις που εν μέσω πανδημίας αύξησαν τόσο τα κέρδη τους, (2) όσο και την κυριαρχία τους μέσω του νέου ολοκληρωτικού καπιταλισμού. (3)

Οι κυριαρχουμενες τάξεις των απο τα κάτω, τι κάνουν; , τι πράττουν; Η τάξη μας, η εργατική, παραδομένη στην δεύτερη εκδοχή του Fractal , (βλέπε το νόημα της λατινικής λέξης fractus) εν μέσω πανδημίας χάνει σε δικαιώματα, και βρίσκεται σε κατάσταση κατακερματισμού. Αν σε προηγούμενες εποχές μια κρίσιμη μάζα εργατών/εργατριών πάλευε για την ενοποίηση της τάξης και τη κατάκτηση της ταξικής συνείδησης, τώρα η τάξη μου/μας, κατακερματισμένη, έχει σπασμένη – μισή ταξική συνείδηση ή την έχει απολέσει εντελώς μέσω της «εθελοδουλείας» .

{…} Η σύγχρονη δουλεία είναι μια εθελοντική δουλεία, που χορηγείται από το πλήθος των δούλων, που σέρνονται στην επιφάνεια της γης. Οι ίδιοι αγοράζουν όλα τα αγαθά που πάντα τους υποδουλώνουν λίγο παραπάνω. Οι ίδιοι τρέχουν πίσω από μια εργασία, όλο και πιο αλλοτριωτική, η οποία πρόθυμα και γενναιόδωρα τους δίνεται, αν είναι αρκετά υπάκουοι. Οι ίδιοι διαλέγουν τους κύριους που θα πρέπει να υπηρετούν. Για να καταφέρει αυτή η παράλογη τραγωδία να τεθεί σε ισχύ, χρειάστηκε πρώτα απ’ όλα να αφαιρεθεί από τα μέλη αυτής της τάξης η συνείδηση της εκμετάλλευσης και της αποξένωσης τους. Ορίστε ο παράξενος νεωτερισμός της εποχής μας.

Σε αντίθεση με τους δούλους της αρχαιότητας, τους δουλοπάροικους του Μεσαίωνα ή τους εργάτες των πρώτων βιομηχανικών επαναστάσεων, σήμερα, είμαστε μάρτυρες μιας τάξης ολοκληρωτικά υποταγμένης που όμως δεν το ξέρει ή μάλλον που δεν θέλει να το μάθει. Συνεπώς, αγνοούν την εξέγερση που θα έπρεπε να είναι η μόνη νόμιμη αντίδραση των εκμεταλλευμένων. Δέχονται χωρίς αμφισβήτηση, τη θλιβερή ζωή που χτίστηκε για εκείνους. Η αποκήρυξη και η παραίτηση είναι η πηγή της δυστυχίας τους. {…} (4)

III. Όμως τίποτα δεν είναι μόνιμο και αιώνιο σε αυτόν το κόσμο, σε αυτό το σύμπαν, θα έρθει ο καιρός που:

«… Όταν θα αντιλαλεί η ηχώ και ο κουρνιαχτός που θα αναγγείλει τα οδοφράγματα των κομμούνων του Παρισιού του 21ου αιώνα,

οι τσαρλατάνοι ποιητές θα σωπάσουν ή θα αναγκαστούν να σωπάσουν.

Οι νέες κομμούνες περιμένουν αυτούς – αυτές που θα τις

δημιουργήσουν… » (5)

Fractal Φράκταλ

Philip Glass – Facades (Προσόψεις )

Philip Glass – Protest (Διαμαρτυρία)

Philip GlassLegviathan (Λεβιάθαν – ταινία, 2014) (6)


Σημείωση:

1) Μπενουά Μάντελμπροτ (Benoit Mandelbrot)

2) 2020: Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων εκτοξεύθηκε εν μέσω πανδημίας

2021: Forbes: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη

3) Η αστική δημοκρατία ως καθεστώς διαρκούς απειλής

4) βλέπε Οn modern servitude – Σε σύγχρονη δουλεία (ντοκιμαντέρ)

5) Tο Κομμουναριάτο

6) Λεβιάθαν (ταινία, 2014) : Σε μια παραθαλάσσια πόλη του ρωσικού Βορρά ένας οικογενειάρχης αποφασίζει να αντισταθεί στα σχέδια του διεφθαρμένου δημάρχου να τον διώξει από τη γη και το σπίτι του. Η βιβλική ιστορία του Ιώβ μεταφέρεται σαν μια απαισιόδοξη υπαρξιακή παραβολή σε μια σύγχρονη πραγματικότητα χρεοκοπημένη από ιδεολογίες, θεσμούς και αξίες. Βραβείο σεναρίου στις Κάνες, Χρυσή Σφαίρα και οσκαρική υποψηφιότητα ξενόγλωσσης ταινίας, η συνέχεια εδώ: Λεβιάθαν (ταινία, 2014)

Δειτε την ταινία σε τρις πράξεις.

Leviathan.(2014).Part 1.(GREEK SUBS) –

Leviathan.(2014).Part 2.(GREEK SUBS)

Leviathan.(2014).Part 3.(GREEK SUBS)

Δείτε και αυτό:

Η πρώτη Μάη και οι Μάηδες που έρχονται

Ο καπιταλισμός καίει την Ελλάδα, ο καπιταλισμός καίει τον Κόσμο


Δεν έχει σημασία αν γίνονται συνωμοσίες ή όχι:

Με συνωμοσία θα μαζευτούν μερικοί επενδυτές και επιχειρηματίες και θα κάνουν αυτό που θέλουν.

Χωρίς συνωμοσία οι ίδιοι επενδυτές και επιχειρηματίες θα κάνουν αυτό που θέλουν χωρίς συννενόηση μεταξύ τους.

Το αποτέλεσμα θα τους μισθωτούς, τους ανέργους και τους φοιτητές θα είναι το ίδιο: κάποιοι από τους επενδυτές και επιχειρηματίες θα γίνουν πλουσιότεροι και θα συγκεντρώσουν ακόμη περισσότερη ιδιοκτησία σε πλουτοπαραγωγικά μέσα παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα εμείς οι εργαζόμενοι/άνεργοι/φοιτητές θα αντιμετωπίσουμε μειώσεις μισθών, μειώσεις συντάξεων των συγγενών μας, χειρότερες εργασιακές συνθήκες, περισσότερες ώρες εργασίας.

Και επειδή όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν χωρίς μια γενικότερη χούντα θα αυξηθεί η κρατική καταστολή, θα γίνει πιο αποβλακωτική η προπαγάνδα από εκκλησία και διάφορους επαγγελματίες αποβλακωτές, θα πάρει τα πάνω του ο εθνικισμός και ο ρατσισμός καθώς και η ομοφοβία και τρανσφοβία αλλά και η καταπίεση των γυναικών.

Όλα αυτά θα συνεχίζονται και θα γίνονται χειρότερα μέχρι να συμβούν τα εξής: 1ον) να κατανοήσει η μάζα οτι εχθρός της είναι οι ιδιοκτήτες πλουτοπαραγωγικών μέσων, 2ον) να οργανωθεί η μάζα και με οποιονδήποτε τρόπο να καταργήσει την ατομική ιδιοκτησία των πλουτοπαραγωγικών μέσων και να τα κοινωνικοποιήσει, 3ον) να βρει τρόπο η μάζα να οργανωσει την οικονομία αλλά και να αποφύγει νέες μορφές εκμετάλλευσης που ίσως εμφανιστούν μετά τη κοινωνικοποίηση των πλουτοπαραγωγικών μέσων.


Συνωμοσίες υπάρχουν σε όλες τις κοινωνικές βαθμίδες, το θέμα είναι εάν αυτές είναι καταλυτικές, πλήρως δεσμευτικές και με απόλυτα αποτελέσματα.

Δεν είναι όχι μόνο καταλυτικές αλλά ούτε καν σε μεγάλο βαθμό επιρροής.

Αν δούμε την καταλυτική βάση για θεωρίες συνωμοσίας αυτό είναι ο φόβος του θανάτου η πίστη σε θεό και μετά θάνατον ζωή, η μεταφυσική, η μη γνώση ή η αποφυγή της γνώσης.

Πόσοι άνθρωποι στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο γενικά πιστεύουν σε μετά θάνατον ζωή , σε θεό?

Είναι η πλειοψηφία.

Εκεί θα οικοδομηθεί και η συνωμοσιολογία και οι θεωρίες φόβου , ελέγχου έως και τρόμου.

Για Ελλάδα μιλάμε για ένα κράτος που ακόμα δεν έχει διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας, όπου οι μαθητές κάνουν παρέλαση, θρησκευτικές γιορτές, όπου η θρησκοληψία είναι επίσημη κρατική πολιτική.

Ακόμα δεν υπάρχει κάποια χειραφέτηση στο ότι το σύμπαν έγινε από έκρηξη, ότι ο άνθρωπος είναι ένα εξελιγμένο ζώο που έχει όπως όλα τα ζώα ζωή και θάνατο και τόσες άλλες υλικές αλήθειες ώστε ο άνθρωπος να αποδεχτεί την πραγματική αλήθεια και να μην γίνεται έρμαιο θρησκειών, θεωριών συνωμοσίας, τρόμου , ελέγχου και τόσα άλλα που μπορεί να οδηγήσουν σε φασισμό, πολέμους , όλεθρο.

Σίγουρα οι αλλαγές γίνονται βαθμιαία και με αργό τρόπο απλά φαίνεται πολλές φορές ότι πισογυρίζουμε εύκολα σε κάποιο μεσαίωνα.

Τώρα με την πανδημία είδαμε πόσο εύκολα από ακροδεξιοί και δεξιοί έως ακροαριστεροί, αριστεροί και αυτόνομοι αγκάλιασαν θεωρίες μεσαίωνα.

Πολιτικοί χώροι που παρίσταναν τους προοδευτικούς βρέθηκαν πολύ πίσω σε σκέψη , χειραφέτηση ακόμα και από απλό απολίτικό κόσμο, που η ταξική - κοινωνική τους εμπειρία τους έσωσε και δεν ενέδωσαν σε θεωρίες συνωμοσίας.


Τα περί μεταφυσικής/φόβου του θανάτου κτλ είναι τεράστια ζητήματα που δε ξεπετιούνται σε ένα ποστ. Επίσης, από που και ως που οι συνωμοσιολογίες είναι θεωρίες του μεσαίωνα; Καραμπινάτο φαινόμενο της μετα-νεωτερικότητας είναι...

Τέλος πάντων, δεν έχει νόημα αν οι εισαγόμενες ή οι ντόπιες θεωρίες είναι οι χειρότερες, πάντως η συλλογιστική σου ενέχει πονηριά.

Λες: Όσοι μιλάνε για ψηφιακό ολοκληρωτισμό πιστεύουν και στους... ερπετόμορφους-----> ερπετόμορφοι δεν υπάρχουν----> άρα δεν υπάρχει και ολοκληρωτισμός.

Οκ, υπάρχει μια vocal minority δεξιών/θρησκόληπτων ή απλά μπερδεμένων, που λόγω μειωμένων αναστολών λένε (επί του συγκεκριμένου ζητήματος με τα εμβόλια/καραντίνες) όσα εμείς οι υπόλοιποι διστάζουμε να διατυπώσουμε ανοιχτά, όμως εσύ τους βγάζεις μπροστά ως κύριους εκφραστές του αντι-κοροδοιού. Κοινώς cherry picking...

Το θέμα είναι ότι η στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας, η πρωτοφανής κρατική διαμεσολάβηση σχεδόν σε όλες τις συναλλαγές και ο εξαναγκασμός σε εμβολιασμό 7 δις ανθρώπων είναι πραγματικότητες. Γιατί και πως μικρή σημασία έχει...


Το Green Pass κι η συνεχής εξακρίβωση, οι απολύσεις εξαιτίας μη εμβολιασμών, το γενικό απαρτχάιντ και η μετατροπή σε πειραματόζωο όλου του πληθυσμού με αποκορύφωμα τα παιδιά ενώ δεν υπάρχει κανένα όφελος τύπου συλλογική ανοσία. Για να μην πούμε για την ίδια την προέλευση του ιού από τους ίδιους τους "σωτήρες" με τα άσπρα. Όλα αυτά συνωμοσιολογια ήταν υποτίθεται

από Θανος 11/11/2021 12:32 μμ.


Ένα ανέκδοτο με συμβολισμό για να γελάσουμε.

Ο Κώστας λόγο κούρασης από τη δουλειά είχε καιρό να βγει έξω να πάει στο αγαπημένο του μπαράκι να πει κάνα ποτό. Ένα βραδάκι αποφάσισε να βγει, να πάει για ποτό και να δει κάνα φίλο -φίλη, πάει στο αγαπημένο του μπαράκι και κάθετε στην αγαπημένη του θέση σε μια γωνία της μπάρας έχοντας απέναντι του το πιάνο, χαιρετάει τον μπάρμαν και παραγγέλνει ουίσκι.

Τι κάνεις Κώστα τον ρωτάει ο μπάρμαν όλα καλά; Σε χάσαμε, τι να κάνω ρε φίλε λέει ο Κώστας, κούραση ρε φίλε. Βλέπω καινούργιος μουσικός πιανίστας λέει ο Κώστας , ναι λέει ο μπάρμαν και είναι φοβερός τα παίζει όλα τα είδη.

Ο Κώστας βλέπει πάνω στο πιάνο μα κάθετε μια μαϊμού και άκουγε με προσοχή τη μουσική που έπαιζε ο πιανίστας, γέλασε και ρωτάει τον μπάρμαν, και η μαϊμού; Είναι του πιανίστα και μας είπε ως προϋπόθεση για να έρθει εδώ ότι θα φέρνει που και που και τη μαϊμού του και εμείς το δεχτήκαμε σαν μέρος της συμφωνίας.

Μετά από λίγο ξαφνικά πετάγεται η μαϊμού ανεβαίνει στην μπάρα και χώνει τα αρχίδια της στο ποτήρι με το ποτό του Κώστα, το βλέπει και σκάει στα γέλια, γελάει και ο μπάρμαν και του βάζει άλλο ποτό διώχνοντας τη μαϊμού, η μαϊμού πάει πάλη πάνω στο πιάνο ενώ ο πιανίστας συνεχίζει να παίζει το ρεπερτόριο του.

Μετα από λίγο ξανά τα ίδια, η μαϊμού πάνω στην μπάρα τα αρχίδια της μέσα στο ποτήρι του Κώστα, ο πιανίστας να παίζει τη μουσική του, και ο μπάρμαν να λέει διώχνοντας την μαϊμού, Κώστα η μαϊμού σε συμπάθησε γι αυτό τα κάνει αυτά και βάζει άλλο ποτό στον Κώστα. Μετα από λίγο ξανά μανά, η μαϊμού πάνω στη μπάρα τα αρχίδια της μέσα στο ποτήρι και ο πιανίστας παίζει στο πιάνο τη μουσική του.

Ο Κώστας δεν άντεξε άλλο πάει στον πιανίστα και όπως έπαιζε για να μην του διακόψει το πρόγραμμα του λέει στο αυτί ενώ ο πιανίστας έπαιζε: φίλε η μαϊμού σου βάζει τα αρχίδια της μέσα στο ποτήρι με το ποτό μου, ο πιανίστα γυρνάει και λέει στον Κώστας πες μου λίγο τον σκοπό και ο εγώ θα το παίξω νομίζοντας προφανως  ότι πρόκειται για τίτλο τραγουδιού.

Με λίγα λόγια αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν έχω την ψευδαίσθηση και θεωρό χαμένο χρόνο να προσπαθώ να μεταπείσω τους θρησκόληπτους/ες, τους φανατικούς/ες, ή τους παραμυθιασμένους/ες. Αυτοί/ες ότι και να γίνεται, ότι και να πεις, παίζουν το βιολί τους, ή στην προκειμένη περίπτωση το πιάνο τους. Ο λόγος που απαντάω σε αυτό το νήμα είναι ότι αυτοί οι τύποι/σες συνομοσιολάγνοι/ες το παίζουν με στόμφο και τσαμπουκά αποκαλυφτές και προφήτες/σες όπως ο χριστιανός Ιωάννης με την αποκάλυψη του.

Υγ1. ο μπομπ ο κοβιντάκης σε μια πρόχειρη λίστα με συνομωσίες που παραθέτει εδώ ξέχασε να συμπεριλάβει ή δεν γνωρίζει μια από της κορυφαίες συνομωσίες αυτή: «Η συνομωσία της φοράδας» η οποία βρίσκετε σε μια εξιστόρηση του πατέρα της Ιστορίας Ηρόδοτου, αλλά αυτό σε μια άλλη παρέμβαση μου.

Υγ2. Η παράβαση με τίτλο: «1η Μαΐου του 2021: Το μέλλον είναι Fractal;» είναι απόσπασμα από κείμενο για τη πρωτομαγιά του 2001 και προέρχεται από εδώ: 1η Μαΐου του 2021: Το μέλλον είναι Fractal;


Σίγουρα θέματα όπως ο φόβος του θανάτου, η δημιουργία του σύμπαντος δεν είναι θέματα απλά, αλλά εάν δεις διαχρονικά αυτή είναι η κύρια ιδεολογική και συναισθηματική βάση πάνω στην οποία πατάνε διάφορες θεωρίες ας μην τις πω συνωμοσίας αλλά θεωρίες για καλό και κακό, για θεό και σατανά, για υπέρτατες δυνάμεις, για όλα καθορισμένα και με ένα σκοπό και τόσα άλλα παρεμφερή.

Η συνωμοσιολογία ο ανορθολογισμός , η θρησκοληψία όσο και εάν οι κρατούντες θέλουν να παριστάνουν τους αθώους είναι φαινόμενο που διαχέεται από τα πάνω προς τα κάτω.

Ειδικά για Ελλάδα με τόσο ρόλο της εκκλησίας, του εθνικισμού, των θεωριών για εχθρών του έθνους είναι πασιφανές ότι το κράτος και οι κυβερνήσεις έχουν τη μεγάλη ευθύνη είναι οι δημιουργοί αντι-επιστημονικών και σκοταδιστικών θεωριών.

Αυτό μπορεί να το δεί κάποιος σε ανατολικές χώρες του πρώην λεγόμενου <υπαρκτού> σοσιαλισμού.

Όσο είχαν την εξουσία τα <κομμουνιστικά> κόμματα υπήρχε μία πιο χειραφετική κατάσταση σε θέματα θρησκείας, δημιουργία του σύμπαντος, υλική θεωρία.

Με την κατάρρευση μέσα σε λίγα χρόνια φούντωσε η θρησκοληψία, ο αντισημιτισμός, ο αντιμουσουλμανισμός, ο αντικομμουνισμός,οι θεωρίες για ματζούνια, μαγίες, και τόσα άλλα.

Αυτό το βλέπεις σε κάποιους ανατολικούς μετανάστες, μαζί με υποτίμηση της γυναίκας, μία οπισθοδρόμηση σε απόψεις, που έχει ξεκάθαρα σχέση και με την άνοδο των πιο σκοταδιστικών δυνάμεων της δική τους αστικής τάξης που κυβερνάνε παρέα με τη μαφία.

Αντίθετα η Κούβα παρά τα προβλήματά της λόγω εμπάργκο, τις ελλείψεις σε υλικά αγαθά, σε επίπεδο χειραφέτησης ο λαός της είναι σε πολύ ανώτερο σημείο και από τη Ρωσία, και από Ρουμανία, Βουλγαρία αλλά και ακόμα από ΗΠΑ που είναι η μεγάλη δυτική ιμπεριαλιστική δύναμη.

Εάν καταρρεύσει το καθεστώς στην Κούβα και ανέβουν δεξιές μαφιόζικες δυνάμεις μέσα σε λίγα χρόνια και στην Κούβα θα έρθουν μαζικά θεωρίες για μετά θάνατον ζωή, θρησκοληψία, θεωρίες μεσαίωνα σύγχρονης εκδοχής.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης του ΕΝΑ και της Prorata, η πλειοψηφία των ανεμβολίαστων είναι κεντρώοι, εκπροσωπώντας το 39% των ανεμβολίαστων, ακριβώς όπως και στο δείγμα των εμβολιασμένων. Οι δε αυτοχαρακτηριζόμενοι δεξιοί επίσης έχουν σχεδόν τα ίδια ποσοστά μεταξύ των πληθυσμών εμβολιασμένων κι ανεμβολίαστων, που σημαίνει ότι δεν υπερεκπροσωπούνται σε κανένα από τα δύο δείγματα.

Εκεί που υπάρχουν μεγάλες διαφορές είναι στην υπερεκπροσώπηση των αυτοαποκαλούμενων αριστερών στο δείγμα των εμβολιασμένων (28%) έναντι μόλις 14% στο δείγμα των ανεμβολίαστων.

Οι δε δηλούντες ότι αριστερά και δεξιά δεν σημαίνουν τίποτα, είναι μόλις το 7% του δείγματος των εμβολιασμένων έναντι 20% των ανεμβολίαστων.

Άρα, όσο πιθανότητα έχεις να βρεις τυχαία έναν δεξιό/ακροδεξιό στον πληθυσμό των ανεμβολίαστων άλλη τόση έχεις να τον βρεις και στους εμβολιασμένους.

Το ίδιο και με τους κεντρώους.

Αντίθετα, έχεις διπλάσιες πιθανότητες να σου πέσει αριστερός μεταξύ των εμβολιασμένων παρά μεταξύ των ανεμβολίαστων. Φάγανε την παραμύθα ότι μια ένεση είναι αλληλεγγύη όπως φάγανε και την άλλη ότι η απομόνωση είναι αλληλεγγύη.

Όσοι δηλώνουν αριστερά και δεξιά ίδια είναι (τα αφεντικά ;)) είναι τρεις φορές περισσότεροι (σχετικά μιλώντας, μεταξύ των δύο πληθυσμών) στους ανεμβολίαστους.

από Θανος 12/11/2021 4:26 μμ.


Μερικές παρατηρήσεις

Ποτού την δημοσίευση να κάνω μερικές παρατηρήσεις:

α) δεν πήγα εγώ αυτό το νήμα στις συζητήσεις γιατί σιχαίνομαι τον ψευτοδιάλογο που γίνετε και εδώ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ή αλλιώς social media) και ούτε Facebook έχω, ούτε Twitter κλπ. Αυτός ο ψευτοδιάλογος έχει ξεφύγει το από το απλό «διάλογο κουφών» και ουδεμιά σχέσεις έχει με την διαλεκτική της διαφωνίας.

Φυσικά όσο και να μας λένε για την εικονική πραγματικότητα, το διαδίκτυο είναι μια αντανάκλαση της καθημερινής ζωής της κοινωνίας η οποία έχει γίνει χυδαία σε ανώτερο βαθμό.

Οι περισσότεροι /ες εδώ μέσα παρεμβαίνουν ως «πιανίστες» (δείτε το παράδειγμα μου πιο πάνω, «Η μαϊμού και το ποτήρι» αυτό το νήμα έχει σαν θέμα την συνωμοσιολογία και πολλοί εδώ παρεμβαίνουν για τον COVID-19 κλπ.

β) το μέσο αυτό το εύχου κατακλίσει διάφοροι μαρξιστο λενινιστές (μπολσεβίκοι) που νομίζουν ότι απευθύνονται σε τίποτα ηλίθιου και ανιστόρητους, λέγοντας μας ότι στις χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού δεν υπήρχαν θεωρίες συνομωσίας.

Φυσικά ξεχνάνε ή σκόπιμα αποκρύβουν ότι με βάση τη θεωρία συνομωσίας ενάντια στο σοβιετικό καθεστώς δολοφονηθήκαν, ή εκτοπίστηκα στα στρατόπεδα εργασίας (Γκουλάγκ) της Σιβηρίας από το σταλινικό καθεστώς χιλιάδες πολίτες/σες. Ότι ακόμα και η ιστορική ηγεσία των μπολσεβίκων δεν γλίτωσε από τα εκτελεστικά αποσπάσματα του Στάλιν, άλλωστε και η περίφημη «επανάσταση» των μπολσεβίκων ήταν ένα συνωμοτικό πραξικόπημα του Λένιν ενάντια στην κυβέρνηση Kerensky.

Στο θέμα μας τώρα

Η συνωμοσία της φοράδας

Προλογικό

Κατ΄εμέ ως αναρχικό δεν με ενδιαφέρει και είμαι ενάντια στην συνομωσία. Όταν γίνετε είτε από τους πάνω (ελίτ) είτε από τους κάτω, όταν επιτυγχάνει στο ίδιο αποτέλεσμα οδηγεί, στην ενδυνάμωση της εξουσίας (κυριαρχίας) – ιεραρχίας και ανεξάρτητα από τα πρόσωπα του την κατέχουν στην δεδομένη στιγμή. Οι συνωμότες παίρνουν την εξουσία για λογαριασμό τους ή την δίνουν σε αυτούς για τους οποίους συνωμοτήσαν.

Μια υπόθεση εργασίας θα ήταν η εξής: Ας υποθέσουμε ότι μια επαναστατική συνωμοτική ομάδα συνωμοτεί και ρίχνει την κυβέρνηση, τι νομίζετε ότι θα συμβεί; Η πολιτικοκοινωνική ιστορία μας λέει ότι: Αν δεν έχει παράλληλα δημιουργηθεί – αν όχι μια πλειοψηφία αλλά – μια κρίσιμη μάζα ανθρώπων που θα θέλουν συνειδητά να διαλύσουν – αντικαταστήσουν το κράτος και την ιεραρχία, πάλι κράτος και ιεραρχία θα δημιουργηθεί.

Για΄αυτο είμαι ενάντια στην συνομωσία και τις συνωμοτικές γιακωβίνικες λέσχες (διαφόρων ιδεολογημάτων) και υπερ της κοινωνικής επανάστασης όταν και όποτε συμβεί.

Όσο γι΄αυτούς/ες που θα πουν ότι και ο Μπακούνιν ήταν συνωμότης τους απαντώ: Βέβαιος ο Μπακουνι στην αρχή ήταν οπαδός του συνωμοτισμού και του πανσλαβισμού, ως αποτυχημένος συνωμότης μετα από λίγα χρόνια αναθεώρησε και έγινε κοινωνικός επαναστάτης και αναρχικός.

{…} Η συνωμοσία της φοράδας

Εισαγωγικό

Σε αυτό το μικρό απόσπασμα της ιστοριογραφίας του Ηροδότου βλέπουμε και μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η Εξουσία (κυριαρχία) έχει τέσσερις κόρες, μια εξ αυτών είναι η Συνωμοσία. Φυσικά τα συμπεράσματα και ο τίτλος της παραγράφου είναι «αυθαίρετα» δικά μου.

(Intro) «οΰτε γάρ άρχειν οΰτε άρχεσθαι έθέλω»

Στο Βιβλίο Γ’ των Ιστοριών του, ο Ηρόδοτος διηγείται ότι ο Δαρείος κατέλαβε τη βασιλική εξουσία ως αποτέλε­σμα της «συνωμοσίας των Επτά» (522 π.χ.). Ο θρόνος των Περσών βρισκόταν στα χέρια ενός σφετεριστή, Μάγου, ο οποίος παρίστανε τον συνονόματο του Σμέρδη, γιο του Κύρου. Ο Οτάνης υποψιάζεται την πλαστοπροσωπία και οργανώνει τη συνωμοσία. Οι συνωμότες ήταν έξι, μέχρι που έρχεται ο Δαρείος και, δίχως να χάσει χρόνο, μπαί­νει κι αυτός στην ομάδα. Όταν επανήλθε η ηρεμία και εί­χαν ήδη περάσει πέντε ημέρες από τη σφαγή του Σμέρδη και άλλων Μάγων, οι συνωμότες μαζεύτηκαν για να συ­ζητήσουν την κατάσταση και να μελετήσουν ποιο πολιτι­κό καθεστώς θα ήταν καλύτερο να υιοθετήσουν.

Ο Οτά­νης υπερασπίζεται τη δημοκρατία: «ας βάλουμε τον λαό στην εξουσία» διότι «κατά τη γνώμη μου, η εξουσία δεν πρέπει πια να ανήκει σε έναν μόνο από εμάς (…). Δώστε αυτή την εξουσία στον πιο ενάρετο άνθρωπο που υπάρ­χει, και θα τον δείτε σύντομα ν’ αλλάζει συμπεριφορά. (…) Αντιθέτως, το λαϊκό καθεστώς έχει πρώτα απ’ όλα το πιο ωραίο όνομα που υπάρχει: “ισότητα”». Ο Μεγάβυζος, ένας άλλος από τους επτά συνωμότες, προτείνει την ολιγαρχία: «είναι αδικαιολόγητο, για να ξεφύγουμε από τη θρασύτητα ενός τυράννου, να εκτεθούμε στη θρασύτητα του αποχαλινωμένου όχλου. (…) ας διαλέξουμε από τους καλύτερους…».

Ο Δαρείος, από την πλευρά του, επιχειρηματολογεί υπέρ της μοναρχίας και καταλήγει: «η γνώμη μου είναι να διατηρήσουμε αυτό το καθεστώς και, πέραν τούτου, να μην καταργούμε τα έθιμα των πατέρων μας όταν είναι καλά, δεν θα κερδίσουμε τίποτα από αυτό». Έτσι μίλησε ο Δαρείος, και οι τέσσερις συνωμότες που δεν είχαν εκφράσει ακόμα την προτίμησή τους συμφώ­νησαν μαζί του. Ο Οτάνης όμως δεν θέλει να συμμετάσχει στην απόφαση που πήραν οι σύντροφοί του στασιαστές και, βλέποντας πως το άμεσο επακόλουθο θα ήταν ότι θα βασίλευε ένας μόνο από τους επτά, αποσύρεται από τον ανταγωνισμό με τα εξής λόγια: «Οὔτε γὰρ ἄρχειν οὔτε ἄρχεσθαι ἐθέλω», «ούτε να κυβερνώ θέλω ούτε να με κυβερνούν». (α)

Ο Ηρόδοτος γράφει πάνω από μισό αιώνα μετά τη συνωμοσία των Επτά, και η αφήγησή του περιέχει μάλλον την πρώτη συζήτηση αναφορικά με την πολιτική μορφή -το πολίτευμα- ενός δίκαιου καθεστώτος. Αφ’ ης στιγμής αφήνεται κατά μέρος η τυραννία, ως αυθαίρετη και άδι­κη, τρία καθεστώτα, τρεις μορφές κυβέρνησης, «ας τις υποθέσουμε και τις τρεις τέλειες», λέει ο Δαρείος, εμφανίζονται ως δυνατές: η δημοκρατία, η ολιγαρχία και η μοναρχία. Το ίδιο το γενικό πνεύμα της συζήτησης ελληνικό, κι όχι περσικό- προϋποθέτει μια θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο θεώρησης της πολιτικής, μια αλλαγή που περικλείει στην κίνησή της τόσο τη θέσμιση της πόλεως όσο και τη σύσταση του φυσικού κόσμου.

Στο εφήμερο πέρασμα δύο αιώνων -από το πρώτο μισό του 6ου αιώνα ως το τέλος του 5ου– ο ελληνικός κόσμος είδε ν’ αναδύεται, ή μάλλον δημιούργησε, ενάντια στην αρχή της ετερονομίας του ιερού, ένα νέο «θεμέλιο» του κόσμου. Η φαντασιακή αναπαράσταση της εξωτερικής ή υπερβατικής προέλευ­σης του καθορισμού τόσο της φύσης όσο και του θεσμού μετασχηματίστηκε με ριζικό τρόπο. Έτσι, στο κοινωνικοπολιτικό επίπεδο, ο νόμος είναι εφεξής έργο των ανθρώ­πων, εξαρτάται από μια πολιτική απόφαση, από μια «ορθολογική» επιλογή ανάμεσα σε άλλες δυνατές. Κατά την περίοδο, τουλάχιστον, της αθηναϊκής δημοκρατίας, μετά τις μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη.

Η συνωμοσία της φοράδας

Όταν ο Οτάνης αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση, οι υπόλοιποι έξι συνωμότες «αναζήτησαν τον δικαιότερο τρόπο επιλογής βασιλιά» και διάλεξαν τον ακόλουθο: «με την αυγή του ήλιου, θ’ άρχιζαν να περιτριγυρίζουν έφιπποι στα προάστια της πόλης, και όποιου το άλογο χλιμίντριζε πρώτο, εκείνος θα γινόταν βασιλιάς».

Ο Δαρείος όμως δεν θέλει ν’ αφήσει τα πράγματα στην τύχη και ζητά από τον ιπποκόμο του να φροντίσει να μην έχει άλλος έκτος απο τον ίδιο την τιμή να γίνει βασιλιάς. Ο εν λόγω ιπποκόμος, ονόματι Οιβάρης, έμπειρος άνθρωπος, όταν νύχτω­σε, πήγε κι έδεσε μια φοράδα σε ένα μέρος της συνοικίας απ’ όπου θα περνούσαν το ξημέρωμα οι έξι καβαλάρηδες– οδήγησε προς τα εκεί το άλογο του Δαρείου, «και το έβαλε να κάνει αρκετούς κύκλους γύρω της αγγίζοντας την, ώστε εκείνη να το αφήσει τελικά να τη βατέψει».

Με το που άρχισε ν’ αχνοχαράζει, οι συνωμότες έφτασαν έφιπ­ποι εκεί όπου βρισκόταν η φοράδα· «το άλογο του Δαρείου έτρεξε αμέσως προς το μέρος της και χλιμίντρισε. Την ίδια στιγμή, μια λάμψη διαπέρασε τον ανέφελο ουρανό και ακούστηκε η βροντή». Οι σύντροφοι του Δαρείου ανα­γνώρισαν ότι ήταν ο νικητής κι έπεσαν γονυκλινείς στα πόδια του.

Η ισχύς της αυτοκρατορίας των Περσών έγινε ολοένα μεγαλύτερη και, σύμφωνα με όσα αφηγείται ο Ηρόδοτος, ο Δαρείος έβαλε να κατασκευάσουν ένα πέτρινο ανά­γλυφο που έδειχνε έναν έφιππο άνδρα με την ακόλουθη επιγραφή: «Ο Δαρείος, γιος του Υστάσπη, χάρη στην αξία του αλόγου του (του οποίου το όνομα απαθανατίζει η επιγραφή) και του Οιβάρη, του ιπποκόμου του, έγινε βασιλιάς των Περσών».

Η αφήγηση του Ηροδοτου για τη συνωμοσία των Επτά και τις απαρχές του βασιλείου των Περσών είναι ενδιαφέρουσα για την πολιτική φιλο­σοφία, για πολλούς λόγους: σε αυτή δεν βρίσκουμε μόνο, όπως ήδη είπαμε, την πρώτη συζήτηση για τη μορφή κυ­βέρνησης, την πολιτεία, ενός δίκαιου καθεστώτος, μαζί με την πρώτη άρνηση της υποχρέωσης διαταγής ή υπακοής, αλλά διαβάζουμε επίσης στο υφαντό της ιστορίας τα πολ­λαπλά συστατικά της πραγματικής πολιτικής εξουσίας: το άδικο καθεστώς, τον σφετερισμό του Μάγου, την αυ­θαιρεσία, την τυραννία.

Τη βία, τη συνωμοσία, τη σφα­γή. Τον λόγο: Ορθό Λόγο, δημηγορία, ιδεολογία. Την πα­νουργία, τον δόλο, την εξαπάτηση (μπροστά στην εξου­σία, ηθική και πολιτική διαχωρίζονται). Το σημάδι της ετερονομίας, το ιερό, τη συναίνεση στη μαγεία (το μεγά­λο μυστήριο της εξουσίας είναι η υπακοή). Και στο τέλος, την αλαζονεία εκείνων που διατάζουν, οι οποίοι εγγρά­φουν την απάτη τους, τη μη νόμιμη προέλευση της κα­τάστασής τους, σε ένα μνημείο, προβάλλοντας τη σε όλο τον κόσμο. {…}

Σημείωση:

α) Βλ. Ηροδότου Ιστορίαι, ( Βιβλίο Γ ‘ Θάλεια , από 3.60.1 έως 3.88.1)

Υγ. αυτό το κείμενο είναι απόσπασμα από τη δημοσίευση με τίτλο: «Οι πνευματικοί και ταξικοί μας πρόγονοι- Μέρος πρώτο» και βρίσκετε εδώ: https://autonomidrasi.com

από μπομπ κοβιντάκης 12/11/2021 6:46 μμ.


Προσπαθώ να σου εξηγήσω ότι όσο ανορθολογικό είναι να πιστεύει κανείς τυφλά και δίχως εμπειρικά τεκμήρια ότι τα πάντα στον κόσμο οφείλονται σε μια πανίσχυρη κεντρική συνωμόσια (κάτι που ποτέ δεν ισχυριστήκαμε), άλλο τόσο ανορθολογικό, "μεσαιωνικό", θρησκευτικό, μεταφυσικό και πνευματικά ανέντιμο είναι να αποκλείεις a priori, τυφλά και σε πείσμα πολλών ενδείξεων και ορθολογικών επιχειρημάτων, κάποια εκ των οποίων σκιαγράφησα παραπάνω (η φάση βρωμάει από όπου και αν την πιάσεις) την πολύ πιο σεμνή και προσεκτική υπόθεση ότι είναι πολύ πιθανό στην περίπτωση της κορωνοϋστερίας και του υγειινιστικού/ψηφικαού πραξικοπήματος του 20-21 να εμπλέκονται, μεταξύ άλλων παραγόντων και πάντα στο πλάισιο του καπιταλιστικού ανταγωνισμού συμφερόντων, διάφορες μικρές και μεγάλες συνωμοσίες, όταν μάλιστα έχεις ήδη συμφωνήσει ότι η ιστορία είναι γεμάτη με συνωμοσίες, και από τις δύο πλευρές του οδοφράγματος.

Αλλά εσύ δεν καταλαβαίνεις ή δεν θες να καταλάβεις.

Το γεγονός ότι μια θέση δεν σου αρέσει, σου προκαλεί άγχος ή φόβο ή δεν ταιριάζει με τις ιδεολογικές αγκυλώσεις σου δεν συνιστά ορθολογικό λόγο για να απορριφθεί. 

Ελικρινά μου προκαλεί μεγάλη θλίψη να βλέπω αναρχικούς να τσιμπάνε ολόψυχα το τυράκι της καθεστωτικής προπαγάνδας.

Στον τελίτσα, πανταχού παρόντα σε κάθε νήμα, οποιουδήποτε θέματος, για να μεταδώσει πρόθυμα την οακκιτικη σοφία του, απαξιώ να απαντήσω. Το άτομο έχει περάσει σε αλλα επίπεδα. Το τρολοσπαμικό μεγαλείο του με ξεπερνάει. 


Αφού απαντάς ότι υπάρχουν συνωμοσίες εξαρχής, μετά παραθέτεις ένα ποτπουρί για τη συνωμοσιολογία του κ. Μεριζιώτη και τώρα δηλώνεις ενάντιος γιατί οι συνωμοσίες αναπαράγουν την ιεραρχία κλπ.

Πώς κολλάνε όλα αυτά; Δηλαδή αυτό που παρέθεσες παραπάνω ότι οι συνωμοσιολόγοι βλέπουν τις συνωμοσίες πίσω από όσα συμβαίνουν, με τα παραδείγματα συνωμοσιών όπως η Οχτωβριανή επανάσταση ή το κόλπο του Δαρείου.

Πρέπει να καταλήξουμε λοιπόν στο εξής συμπέρασμα, το μίνιμουμ λογικό νόημα που βγαίνει από τα παραπάνω: συνωμοσίες και υπάρχουν και κάποιες φορές αλλάζουν τον κόσμο.


Αυτό που έγραψες για τη δημοσκόπηση τα είχα γράψει σε άλλο νήμα , είχα πει ότι το μεγαλύτερο μέρος του αντιεμβολιαστικού μπλόκ ανήκει σε συριζαίους, πασόκους και απολίτικους (λευκό , άκυρο) και το πιο μικρό σε ακροδεξιούς και δεξιούς.

Επίσης έχω γράψει ότι και στους εμβολιασμένους υπάρχουν και ακροδεξιοί.

Απλά με το αντιεμβολιαστικό μπλόκ συντάχθηκαν οι σκληροπυρηνικοί ακροδεξιοί, ναζί, χρυσή αυγή, κόμμα λαγού κασιδιάρη, μαύρος κρίνος, προπάτρια, και άλλοι ναζιφασίστες.

Υπάρχει και κάποιοι που αποτέλεσαν το πιο σκληρό και προωθημένο κομμάτι της αστικής ιδεολογίας. Κανένας αστός δεν θα αποτολομούσε εύκολα στην Ελλάδα (το έκανε ο Τράμπ, ο Μπολσονάρου και κάποιοι άλλοι αλλού) να πει κανένα περιοριστικό μέτρο, κανένα μέτρο να λειτουργεί πλήρως η καπιταλιστική οικονομία και διασκέδαση.

Αυτό στην Ελλάδα το είπαν κάποιοι οπαδοί της καπιταλιστικής οικονομίας και διασκέδασης και είναι ένα μπλόκ, αρκετά μεγάλο και ίσως το πιο μαχητικό κομμάτι της αστικής ιδεολογίας και προπαγάνδας.

Για το άλλο που έγραψα και ο Θάνος εξεμάνην για τα ανατολικά καθεστώτα εκεί υπήρχαν συνωμοσίας άλλωστε καθεστώτα ήταν κρατικοκαπιταλιστικά , απλά υπήρχε μία άλλη θεώρηση για την ύλη, που άφησε κάποια σημάδια τα οποία μόλις ο κρατικός καπιταλισμός έγινε ιδιωτικός και μάλιστα μαφιόζικου τύπου η θεώρηση της ύλης άλλαξε σε προώθηση θρησκευτικών και παραθρησκευτικών δογμάτων.

Αυτό μπορεί να το δει και κάποιος στην Ελλάδα πριν τη χούντα με την ένωση κέντρου και την ΕΔΑ με μεγάλο ποσοστό είχε αρχίσει μία έστω μικρή αλλαγή θεώρησης σε βιβλία, κινηματογράφο, αλλά με τη χούντα ανέβηκε το ελλας –ελλήνων-χριστιανών και πέρασαν δεκαετίες για να επιτραπεί έστω ο πολιτικός γάμος και κάποια άλλα αστικοδημοκρατικά δικαιώματα.

από κοντός ψαλμός αλληλούια 12/11/2021 10:48 μμ.


...σου γράφει ο τρου λοβ επάνω:

"Εκεί που υπάρχουν μεγάλες διαφορές είναι στην υπερεκπροσώπηση των αυτοαποκαλούμενων αριστερών στο δείγμα των εμβολιασμένων (28%) έναντι μόλις 14% στο δείγμα των ανεμβολίαστων."

Δηλαδή...οι διπλάσιοι.

Κι εσύ παρά ταύτα...επιμένεις(!): "το μεγαλύτερο μέρος του αντιεμβολιαστικού μπλόκ ανήκει σε συριζαίους, πασόκους και απολίτικους (λευκό , άκυρο) και το πιο μικρό σε ακροδεξιούς και δεξιούς."

Κι επειδή η μνήμη και πρόσφατη είναι και δεν είναι και σκουπίδι...όταν πήγαινες να βγάλεις τους τσιριζαίους "αντι-εμβολιαστές"...

Και η απάντηση λίγο πιο κάτω...με απλούστατα μαθηματικά.

Είπαμε: οι κακοί εθνικιστές κρύβονται κάτω από κάθε πέτρα, η ΟΑΚΚΕ είναι η λύση για τα δεινά του προλεταριάτου, έχεις ατζέντα κτλ κτλ...

Αλλά μην το παρακάνεις κιόλας ;-)

ΥΓ: Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως... "Οι δε δηλούντες ότι αριστερά και δεξιά δεν σημαίνουν τίποτα, είναι μόλις το 7% του δείγματος των εμβολιασμένων έναντι 20% των ανεμβολίαστων."

από Θανος 12/11/2021 10:59 μμ.


αγαπητέ μπομπ κοβιντάκης είσαι μέγας αλαζόνας, φλεγματικός τύπος που βρίζει κιόλας, και απευθύνεσαι σε άτομο (Γιώργος Μεριζιώτης) που είναι απών από αυτή τη συζήτηση. Για χαλάρωσε λίγο.

<Τρου λοβ> τα έχω γράψει αυτά

έχεις δίκιο στο τέλος και στις δυο παραγράφους  απο εκει που λες :

«… Για το άλλο που έγραψα και ο Θάνος εξεμάνην για τα ανατολικά καθεστώτα…»

Το ζήτημα μου δεν είναι αν υπάρχει συνομωσία γύρω από τον COVID-19 αλλα ότι αποσπάτε η προσοχή από φλέγοντα και επείγοντα όπως η κλιματική κατάρρευση, όπως ότι οι προτεινόμενοι στόχοι που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26) στη Γλασκόβη ( πριν τρις μέρες) είναι πολύ αδύναμοι για να αποτρέψουν τα καταστροφικά επίπεδα της θέρμανσης του πλανήτη.

Μήπως είναι συνωμοσία και παραμύθι η κλιματική κατάρρευση;

Για δείτε εδώ:

Ψέματα και μεγαλύτερα ψέματα για την κλιματική κρίση

Και αυτό:

Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες είχαν χρησιμοποιήσει τον όρο Παγκόσμια Συνδημία (Global Syndemic), για να χαρακτηρίσουν τη μεγαλύτερη απειλή που υπήρχε για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη: τη παγκοσμιοποιημένη αλληλεπίδραση των τριών «επιδημιών», της παχυσαρκίας, του υποσιτισμού και της κλιματικής αλλαγής, που ο συνδυασμός τους έπληττε και πλήττει τους περισσότερους ανθρώπους σχεδόν παντού στη Γη.

Η «Συνδημία», ο παγκόσμιος καπιταλισμός και η ευκαιρία για κοινωνίες Αποανάπτυξης!

Μια εκδοχή που πιστεύω εγώ ότι είναι πιθανή για το από που προήρθε ο COVID-19 είναι αυτή:

Κορονοϊός: Οι Αγροεπιχειρήσεις Ρισκάρουν με Εκατομμύρια Θανάτους

Οι αλλαγές στις χρήσεις γης ευθύνονται για την εκδήλωση και μετάδοση των νέων ασθενειών

Μπαίνουμε σε εποχή πανδημιών – θα τελειώσει μόνο αν προστατέψουμε τα τροπικά δάση

Ομάδα επιστημόνων: Γιατί γνωρίζαμε ότι έρχεται πανδημία

Το «γενετικό άλμα» του κορονοϊού

Για τα εμβόλια δείτε εδώ:

Φαρμακευτικό Καρτέλ, εμβόλια και θεραπείες: Ο νέος «πυρετός του χρυσού» του 21ου αιώνα

Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για το εμβόλιο: Προβλήματα, συμφέροντα και καθυστερήσεις

Η πανδημία, ο υπερ-καπιταλισμός και το οριστικό τέλος της “κανονικότητας”

Επιδημιολογικός νεο φιλελευθερισμός

Υπάρχουν και άλλα κείμενα λχ Ο Πλανήτης των Μικροβίων κλπ

Και Michel Foucault «Η γέννηση της βιοπολιτικής»

Υγ. Αυτά είναι μόνο μερικά κείμενα για την παδημια του COVID-19 που έχουν δημοσιευτεί στο σαιτ ( https://autonomidrasi.com/) του Γιώργου Μεριζιωτη με το οποίο συνεργάζομαι.

από τρου λοβ παυλίτσας 12/11/2021 11:59 μμ.


Ποιοι χρυσέ μου είναι οι οπαδοί της καπιταλιστικής οικονομίας και διασκέδασης; Είναι αυτοί που χορεύανε παπαθεμελή παπαθεμελή το 1990 στο σύνταγμα; Τι αστεία είναι αυτά;

Καταρχάς, μάθε να διαβάζεις. Δεν έγραψα, δηλαδή η δημοσκόπηση δεν λέει, ότι οι περισσότεροι από τους μη εμβολιασμένους (άκου...αντιεμβολιαστικό μπλοκ) είναι αριστεροί συριζαίοι κλπ. Καμιά σχέση. Οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι είναι κεντρώοι όπως κι οι περισσότεροι μεταξύ των εμβολιασμένων (39% των ανεμβ κ 39% των εμβ), αμέσως μετά δεξιοί (27% των ανεμβολίαστων, 28% των εμβολιασμένων), μετά απολίτικοι (20% των ανεμβολίαστων, 7% των εμβολιασμένων) και μετά -τελευταίοι- αριστεροί (14% των ανεμβολίαστων, 26% των εμβολιασμένων). Αυτά δείχνει η δημοσκόπηση.

Συνεπώς, αν έγραψες κι αλλού ότι το "μεγαλύτερο μέρος του αντιεμβολιαστικού μπλόκ ανήκει σε συριζαίους, πασόκους και απολίτικους (λευκό , άκυρο) και το πιο μικρό σε ακροδεξιούς και δεξιούς", κοτσάνα έγραψες.

Για αυτό σου επεσήμανα τι σκατά γράφεις ότι τάχα οι "απολίτικοι" την πήραν πρέφα την δουλειά καλύτερα από τους αριστερούς και τους ακροαριστερούς κλπ. Ο μόνος χώρος που έχει 3 προς ένα μεγαλύτερη εκπροσώπηση μεταξύ των ανεμβολίαστων από ότι των εμβολιασμένων είναι οι "απολίτικοι".

Τέλος, εσείς οι εμβολιαστές (ιδεολογία δηλώνει η λέξη- και μιλώ και για σένα και για τους διάφορους συριζαίους στα ραδιόφωνα) λίγα με την Ελλαδική Εκκλησία. Στο πλευρό σας είναι οι τράγοι, μέχρι κι εθελοντικά ράπιντ ζητάνε. Η μοναδική Εκκλησία στον κόσμο που θέλει τεστ για να μπεις, απίστευτο.

Ίδιοι είστε με τους μαυρορομπίτες, ή μάλλον με το ποιμνίο τους, φανατικοί αφελείς πιστοί που ελπίζετε στη σωτηρία, απλά άλλου δόγματος, δηλαδή με παπάδες με  άσπρες ρόμπες.

από μπομπ κοβιντάκης 13/11/2021 2:34 πμ.


Πρώτον, ευχαριστώ για το κοπλιμέντο (φλεγματικός).

Δεύτερον, δεν έβρισα πουθενά, μάλλον έχεις παραισθήσεις.

Τρίτον, δεν απάντησες τίποτα στη  ορθολογική κριτική που σου άσκησα. Απλά υπεκφέυγεις. Αν δεν μπορείς να αντικρούσεις τα επιχειρήματά μας η μόνη αξιοπρεπής επιλογή είναι να παραδεχτείς το λάθος σου και να αναθεωρήσεις.

από μπερδεμένος 13/11/2021 8:37 πμ.


Διάβασα το αρχικό κείμενο και διάβασα λίγο τη συζήτηση. Συνεχίζω να μη καταλαβαίνω ένα πράγμα, που δε το καταλάβαινα ούτε στο άλλο νήμα με τις 1000+ σελίδες. Απαγορεύεται ο καπιταλισμός να έχει συνομωσίες; Απαγορεύεται να λειτουργεί ανορθολογικά ή να κάνει λάθη, τα οποία αυτά κάνουν projecting στα κάτω στρώματα ως συνομωσίες πιθανόν; Τα Fractal είναι σπουδαία ανάλυση του κόσμου, αλλά δε καταλαβαίνω σε τι ακυρώνει τις συνομωσίες; Μου φαίνεται σα να γίνεται προσπάθεια να περαστεί ότι ο καπιταλισμός είναι απόλυτα ορθολογικός και όχι ένα συνονθύλευμα ορθολογισμού, συνομωσίας και λαθών. Σε συζητήσεις πολλές φορές παρατηρώ από συντρόφους ότι θεωρούν το καπιταλισμό ένα απόλυτα μηχανικό ορθολογικό μοντέλο που δεν κάνει λάθη, που δε σκάει αστοχίες. Και δε μιλώ για αστοχίες που εμείς σαν εξεγερτικοί οδηγούμε το καπιταλισμό, εννοώ αστοχίες αποκλειστικά δικές του, παραλήψεις, λάθη, εκούσια. Από εκεί πιστεύω ξεκινά αυτή η μυστήρια συζήτηση που οδηγεί από μόνη της στους μεν συνιμωσιολάγνους και στους δε ορθολογιστές.

Συμφωνώ φυσικά και από μέρους μου ότι δεν με ενδιαφέρει αν το νομοσχέδιο για τις ψευδείς ειδήσεις πχ, που λέει συγκεκριμένα κάτι του στυλ "απαγορεύονται ειδήσεις ψεύδους που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική οικονομία, την στρατιωτική άμυνα αλλά και ικανότητα του κράτους" (δηλαδή δε μπορούμε να κρίνουμε το Κράτος-Έθνος και την ευταξία του σε κάθε επίπεδο) είναι προϊόν μιας παγκόσμιας συνομωσίας την οποία ακολουθεί και η Ελλάδα, ή αν είναι κάποια εξέλιξη του καπιταλιστικού μοντέλου. Η μόνη διαφορά για εμένα είναι ότι καπιταλιστικά think tanks κάνουν συσκέψεις σε ωραία γραφεία ενώ οι καπιταλιστές συνομώτες σε υπόγεια. Και πάλι ότι αυτά τα δύο factions τα θεωρούμε ξεχωριστά μου φαίνεται από μόνο του μια συνομωσία.


Μπερδεμένε αυτό που έγραψα εγώ για τις συνωμοσίες είναι ότι υπάρχουν αλλά δεν είναι καθοριστικές και καταλυτικές γιατί δεν θα μπορούσαν να είναι.

Εάν το πάμε για κράτη η συνωμοσία της Ελλάδας είναι άλλη από τη συνωμοσία της Τουρκίας.

Της Ρωσίας άλλη από της ΗΠΑ .

Και τόσα άλλα.

Αλλά και στο εσωτερικό η συνωμοσία π.χ.του βιομηχανικού κεφαλαίου είναι άλλη από του τουριστικού κεφαλαίου η συνωμοσία της εργατικής τάξης είναι άλλη από των μικροαστών των αστών και τόσα άλλα.

Εάν κάποιος αποδέχεται τις συνωμοσίες ως καθοριστικές τότε είναι αυτός που αποδέχεται έναν ιδιότυπο καθοριστικό ορθολογισμό του καπιταλισμού αφού υποτίθεται οι συνωμοσίες δίνουν πλήρη και σαφή εξέλιξη.

Αυτό δεν υπάρχει.

Συγκρούσεις ιμπεριαλισμών, καπιταλισμών, αστικών τάξεων, κρατών, θρησκειών ένας ολόκληρος κόσμος σε σύγκρουση που είναι αδύνατο να τον τιθασεύσουν συνωμοσίες.

Όσο για τις συζητήσεις στο ιντυμίντια όπως τις αντιλαμβάνομαι δεν είναι για να επικρατήσει κάποιος σε κάποιον άλλο, κάποια θέση έναντι άλλης , αλλά για να γίνει μία αντιπαράθεση, να εκτεθούν απόψεις μεταξύ ανθρώπων που ψάχνουν μία καλύτερη κοινωνία, κάτι που είναι σωστό να γίνεται σε κινηματικό μέσο που το διαχειρίζονται σύντροφοι και όχι σε κάποιο φειςμπουκ, τουίτερ ή κάτι άλλο.


Επειδή η κλιματική αλλαγή και η αποψίλωση κλαψ κλουψ...

Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να το τεκμηριώνει αυτό μέχρι στιγμης. Είναι με λίγα λόγια μια θεωρία συνωμοσίας- σημ.όχι η κλιματική αλλαγή * αλλά η προέλευση του κοβιντ.

Αντίθετα υπάρχουν άπειρες ενδείξεις συγκάλυψης από την πλευρά του παγκόσμιου τεχνοεπιστημονικου συμπλέγματος και την Κίνα. Επιλέγοντας να τα αγνοείς προσαρμόζεις την πραγματικότητα στην πεποίθησή σου. Λογικό σφάλμα.

*Η κλιματική αλλαγή και υπάρχει και ανθρωπογενής είναι. Απλά οι πιθανολογουμενες επιπτώσεις της νομίζω ότι είναι τραβηγμένες από τα μαλλιά, σαν το κοβιντ κάπως. Οι αρχαίοι σαν εμένα θα θυμούνται ότι μας λέγαν οι επιστήμονες ότι το έτος 2000 η Νέα Υόρκη θα έχει βυθιστεί γιατί λιώνουν οι πάγοι κλπ Η πραγματικότητα τους διέψευσε. 


Συγνώμη Θάνο αλλά στο site του Γ.Μ. με τον οποίο όπως λες συνεργάζεσε έχει εμπορικές διαφημίσεις και κουμπάκια share για Facebook & Twitter.

Πού ακούστηκε αναρχικό site να μας δείχνει διαφημίσεις στη μάπα και να μας προωθεί τη χρήση των social media που μόνο κατασκοπεία ασκούν??

από @@@ 13/11/2021 1:04 μμ.


Αυτό με τη νέα Υόρκη δεν οφείλεται σε συνομωσίες. Οφείλεται σε δύο πιθανές εξηγήσεις. Πρώτον στην αφέλεια και υπέρ τρομοκρατία των ουτοπικών σοσιαλιστών που αφελώς πιστεύουν ότι ο καπιταλισμός θα αφήσει τα πράγματα εκτός ελέγχου ώστε να καταστρέψει το περιβάλλον. Δεύτερον στην εισχώρηση σοσιαλιστών στο καπιταλισμό η οποία δημιουργεί προσωρινά αναχώματα, καθυστερήσεις. Στη μια περίπτωση ο καπιταλισμός βγάζει το καπάκι από τη χύτρα για να μη σκάσει και στην άλλη το βγάζουν οι σοσιαλιστές.


Οι μεινστριμ επιστήμονες ηταν. Πούλαγαν τρόμο ,όπως τύποι σαν τους βιολόγους,ιολογους τώρα με τον κοβιντ, για να πουλήσουν τις υπηρεσίες τους.

Καλά αυτό για τη διείσδυση σοσιαλιστών -εν είδει μυστικών πρακτόρων - στον καπιταλισμό με διασκέδασε. 

Προς - : ένα λεξικό θα σου ήταν χρήσιμο. Επίσης, οι συνωμοσίες κι οι συγκρούσεις δεν είναι αμοιβαία αποκλειομενες. Το αντίθετο.

από Θανος 13/11/2021 5:24 μμ.


Δυστυχώς το athens.indymedia δεν έχει την επιλογή «Απενεργοποίηση σχολίων» και για τις υπόλοιπες ενότητες δημοσιεύσεων, μάλλον τη δημοσίευση μου αυτή ο μπομπ ο κοβιντάκης την πήγε στης συζητήσεις για να γίνει λακριντί.


Σχετικά με τους σχολιαστές διαδικτυακών καφενείων

{...} Το σχόλιο στις μέρες μας έχει αποκτήσει τη δύναμή του από την επιρροή που ασκεί στο επίπεδο των εντυπώσεων. Έχει τη δυνατότητα να κατευθύνει και να χρωματίζει τις σκέψεις κενών ανθρώπων. Είναι τέτοια η δυναμική του που ακόμα και οι πολιτικοί, τα διάφορα καθεστωτικά μπλογκς και διαδικτυακές σελίδες εφημερίδων, χρησιμοποιούν ψεύτικους σχολιαστές αν χρειαστεί, για να γεμίσουν το μενού που συνοδεύει την είδηση και να στείλουν το μήνυμά τους.

Σιχαίνομαι τους σχολιαστές και ειδικά αυτούς της ψηφιακής πραγματικότητας. Το σχόλιο γι” αυτούς έχει την έννοια της άποψης. Το ξεστομίζουν πάντα χωρίς να βουτήξουν τη γλώσσα στο μυαλό τους, απλώς γιατί έτσι έχουν μάθει. Το ντύνουν με ιδεολογικά προσχήματα και θεωρίες που βρίσκουν μέσα στα βιβλία ώστε να φανεί ποιοτικό, να δημιουργήσουν εντυπώσεις, να προσπαθήσουν να διαμορφώσουν γνώμες. Σχόλιο και άποψη είναι λέξεις αντίθετες. Το ένα είναι περιστασιακό και ευκαιριακό, κάτι σαν πολλούς παράλληλους μονόλογους, το άλλο είναι ολοκληρωμένη θέση, κατάλληλα επεξεργασμένη ώστε να εμπλουτίσει μια ζωντανή συνθήκη. Στην πραγματικότητα όταν ξεκίνησαν να μιλάνε ή να γράφουν όλοι αυτοί οι σχολιαστές, είχαν στο μυαλό τους ένα απλό πρόσημο συμπάθειας ή αντιπάθειας για το υποκείμενο στο οποίο αναφέρονται, με κριτήρια τα οποία καμία σχέση δεν έχουν με αυτά τα οποία θα εκφράσουν στη συνέχεια.

Απλώς πρέπει να τα εκφράσουν σωστά όπως επιβάλει η κοινωνική πραγματικότητα της πολιτικής σοβαροφάνειας, της ολοκληρωμένης άποψης, της απίστευτης βλακείας. Η ουσία του πράγματος είναι ότι όλοι αυτοί είναι κάτι σαν τις πορδές, άλλες φορές ευχάριστες με το μορφή της ανακούφισης, άλλες φορές δυσάρεστες, ενοχλητικές και προσβλητικές. Όπως και να “χει δεν παύουν να σέρνουν πίσω τους μπόχα. Για να μην παρεξηγηθώ, ο σχολιαστής για μένα είναι ιδιότητα υπεράνω πολιτικών ταυτοτήτων. Μπορεί να είναι σοσιαλιστής ή νεοφιλελεύθερος, δημοκράτης ή φασίστας, αναρχικός ή κομμουνιστής. Ένας αργόσχολος άνθρωπος... {...}

Όλο το κείμενο εδώ

https://athens.indymedia.org/post/1539366/

 

από @@@ 13/11/2021 5:55 μμ.


Όχι σαν μυστικοί πράκτορες βρε. Σαν αποτέλεσμα της "ισότητας". Τα κλιματικά οι αφελείς σοσιαλιστές liberal τα επινόησαν.


Ρητορεύεις ακατάσχετα αλλά εξακολουθείς να κάνεις γαργάρα τα απλά, λιτά και σαφή επιχειρήματά μας και την ορθολογική κριτική που σου ασκήσαμε. Επί της ουσίας δεν έχεις να πεις τίποτα.

Εξέθεσες την αποψάρα σου στη δημόσια σφαίρια και, όπως όφειλες να αναμένεις, δέχτηκες ορθολογική κριτική η οποία κατέδειξε τα λάθη σου. Έτσι είναι ο ορθολογισμός και η επιστήμη ποιυ τόσο αγαπάτε: όλοι κρίνονται και λογοδοτούν στη λογική και την εμπειρία, Τώρα αρνείσαι να το δεχτείς και πλάθεις έναν ολόκληρο ευφάνταστο λίβελλο περί σχολίων και σχολιαστών, χωρίς να έχεις να προτείνεις τίποτα για να αντικρούσεις αυτά που τόσο υπομονετικά και καλοπροάιρετα σου εξήγησα.

Άλλος ένας ανορθολογικός υπερασπιστής του καθεστωτικού αφηγήματος πέφτει υπό τα βέλη της κριτικής.

από Θανος 13/11/2021 7:11 μμ.


Αυτό είναι ένα κείμενο που έγραψε ένας σύντροφος αναρχικός γιατρός (τον οποίον ξέρω προσωπικά και του έχω απόλυτη εμπιστοσύνη) πέρσι στην αρχή της πανδημίας, ένας γιατρός στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Ερώτηση: μήπως είναι και αυτός υπερασπιστής του καθεστωτικού αφηγήματος; Άντε να πλύνετε τα πόδια σας στη θάλασσα ρε ψέκια.

Περί ιών και άλλων δαιμον-ίων ή γιατί η επιδημία από Covid-19 δεν είναι γρίπη

Κείμενο αναρχικού συντρόφου γιατρού του ΕΣΥ, που εξηγεί γιατί ο covid19 δεν είναι απλή γρίπη και κάνει συγκριτική ανάλυση του βάρους της γρίπης και της ίωσης από Covid-19 καταρρίπτοντας τις θεωρίες συνωμοσίας που δυστυχώς δεν έχουν μόνο ακροδεξιά προέλευση.

A. Μερικές βασικές γνώσεις για να μπορεί να γίνει συζήτηση

1. Γενικά για τους ιούς. Οι ιοί είναι οργανισμοί εξαιρετικά μικροί, με συγκεκριμένη δομή: στο κέντρο τους έχουν το γενετικό τους υλικό και περιβάλλονται από ένα περίβλημα πρωτεϊνών.

Οι ιοί δεν είναι κύτταρα! Τα κύτταρα έχουν συγκεκριμένη δομή και λειτουργία και κυρίως μπορούν να επιβιώσουν μόνα τους στο περιβάλλον, υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Το γεγονός ότι οι ιοί δεν διαθέτουν δομή και λειτουργία κυττάρου, τη στοιχειώδη δηλαδή δομή ζωής, προκαλούσε αντιπαραθέσεις μέσα στην επιστημονική κοινότητα, αν είναι ή όχι μορφές ζωής. Η διαφορά ωστόσο μεταξύ μικροβίων (οργανισμοί που διαθέτουν κυτταρική δομή και πολλά από αυτούς προκαλούν ασθένειες) και ιών είναι -ανάμεσα στα άλλα-ότι οι ιοί δεν σκοτώνονται από τα αντιβιοτικά, επειδή τα αντιβιοτικά επιτίθενται σε συγκεκριμένα τμήματα της κυτταρικής δομής των μικροβίων.

Οι ιοί δεν μπορούν να επιβιώσουν από μόνοι τους: είναι παρασιτικές δομές, που μόνο μέσα σε κύτταρα μπορούν να επιβιώνουν. Άρα οι ιοί είναι παράσιτα, αλλά διαφέρουν από τα συνήθη παράσιτα, επειδή τα τελευταία έχουν μεν την ιδιότητα να εισέρχονται μέσα στα κύτταρα των οργανισμών και να χρησιμοποιούν τις δομές, τα οργανίδια και τα συστατικά τους, είναι ωστόσο κυτταρικοί (και κάποιοι πολυκύτταροι) οργανισμοί και κάποια από αυτά μπορούν να επιβιώσουν για ορισμένο διάστημα στο περιβάλλον. Το γεγονός ότι οι ιοί είναι παρασιτικές δομές σημαίνει ανάμεσα στα άλλα, ότι ακόμα κι αν μια επιδημία σταματήσει, οι ιοί δεν πεθαίνουν, ούτε εξαφανίζονται: συνεχίζουν να παρασιτούν μέσα στα κύτταρα οργανισμών (reservoir), χωρίς να προκαλούν νόσο (φορεία).

2. Ιός Γρίπης. Ο ιός της γρίπης είναι μια αιτία του κοινού κρυολογήματος (common cold), αυτού που με ελαφρά καρδία λέει ο κόσμος: «έχω γρίπη», όταν μας έχει πιάσει συνάχι (ρινική καταρροή), λίγο πονόλαιμος, λίγα δέκατα (δεκατική πυρετική κίνηση) και μια γενική αδιαθεσία. Ωστόσο όταν μιλάμε για γρίπη, μιλάμε για μια σχετικά βαριά ίωση του αναπνευστικού συστήματος, που προκαλείται από συγκεκριμένους ιούς, συγκεκριμένα τρεις τύπους ιών (A,B,C), με μακρά ιστορία προσβολής ανθρώπινων πληθυσμών, που κατά καιρούς έχει προκαλέσει πανδημίες και που έχουν αναπτυχθεί εμβόλια για την προφύλαξη από αυτούς. Όπως όλοι οι ιοί, η δομή των ιών της γρίπης αποτελείται από ένα περίβλημα πρωτεϊνών, που καλύπτει το γενετικό τους υλικό.

Ο τύπος Α της γρίπης, ο πιο συχνός, έχει διάφορα υποστελέχη που ταξινομούνται ανάλογα με τις αντιγονικές ιδιότητες των πρωτεϊνών της επιφάνειας του: την αιμαγλουτίνη (H) και τη νευραμινιδάση (Ν). Συχνές μεταλλάξεις στα γονίδια που κωδικοποιούν αυτές τις πρωτεΐνες έχουν ως αποτέλεσμα εμφάνιση διαφορετικών παραλλαγών του ιού. Από την άλλη, εμφάνιση ολοκληρωτικά νέων υποτύπων (αντιγονική μεταβολή, antigen shift) συμβαίνει σε άτακτα χρονικά διαστήματα και μόνο με τον τύπο Α του ιού, είναι υπεύθυνη για πανδημίες και προέρχεται από απρόβλεπτους ανασυνδυασμούς ανθρώπινων αντιγόνων, με χοίρια αντιγόνα, ή αντιγόνα πτηνών. Οι σχετικά μικρές αντιγονικές αλλαγές (αντιγονική παρέκκλιση, antigen drift) των τύπων Α και Β της γρίπης είναι υπεύθυνες για τις συχνές επιδημίες και ξεσπάσματα σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, που συμβαίνουν σχετικά σταθερά και απαιτούν ετήσια αναδιαμόρφωση του εμβολίου της γρίπης.

Το χαρακτηριστικό του ιού (ιών) της γρίπης είναι η ταχύτητα με την οποία εξελίσσονται οι επιδημίες που προκαλούν, η εκτεταμένη νοσηρότητα και η σοβαρότητα των επιπλοκών (ιογενείς δηλαδή από τον ίδιο τον ιό, ή βακτηριακές πνευμονίες, που προκαλούνται δηλαδή από άλλα μικρόβια -βακτήρια- επειδή ο ιός έχει αδυνατίσει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού).

3. Covid-19. O Covid-19 ανήκει στην οικογένεια των κορονοϊών. Οι κορονοϊοί αποτελούν κοινούς παράγοντες πρόκλησης ήπιων αναπνευστικών λοιμώξεων (και κοινού κρυολογήματος), κυρίως του ανώτερου αναπνευστικού και και καμιά φορά πιο σοβαρές αναπνευστικές λοιμώξεις συμπεριλαμβανομένου πνευμονίας, βρογχιολίτιδας και λαρυγγίτιδας Croup. Μελέτες υποστηρίζουν ότι στα 2 από τα 4 πιο κοινά είδη κορονοϊών, πάνω από το 75% των παιδιών ηλικίας 3-4 ετών, έχουν αντισώματα. Πρώτη φορά που ανιχνεύθηκε κορονοϊός σε σοβαρή νόσηση του ανθρώπου ήταν το 2003, στην περιφέρεια Γκουαντόγκ στην Κίνα, όπου πιθανολογείται ότι πέρασε από νυχτερίδες σε ανθρώπους και άρχισε να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, προκαλώντας ένα βαρύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS: σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο). Ο ιός Covid-19 ανήκει στην οικογένεια των κορονοϊών και εμφανίστηκε στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, κοντά κι αυτός σε αγορές άγριων ζώων, και πιθανολογείται1 ότι πέρασε στους ανθρώπους επίσης από νυχτερίδες. Το χαρακτηριστικό του είναι η ταχύτατη εξάπλωση και η υψηλή μεταδοτικότητα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

B. Συγκριτική ανάλυση του βάρους της γρίπης και της ίωσης από Covid-19

Ένας από τους ισχυρισμούς που έχει διατυπωθεί, από κύκλους που αρέσκονται να αποκαλούνται αντικαθεστωτικοί, είναι ότι γίνεται πολύ φασαρία για την επιδημία που προκαλεί ο Covid-19, ενώ στην πραγματικότητα η κατάσταση δεν διαφέρει απ’ ότι προκαλεί η γρίπη κάθε χρόνο. Ο ισχυρισμός αυτός διατυπώνεται κάπως έτσι: γιατί αυτοί οι θάνατοι (π.χ. την χρονιά ‘16 -’17 στην Ιταλία: 5.526.216 κρούσματα, και 24.981 νεκροί) ήταν απλά ζήτημα ρουτίνας – ενώ οι 1809 νεκροί του covid-19 (χθεσινός αριθμός), πολύ πριν φτάσουν καν και καν σ’αυτό το μέγεθος, είναι ζήτημα «κατάστασης πολιορκίας», «κατάστασης εξαίρεσης»;»

Να πούμε καταρχήν ότι για το δημόσιο σύστημα περίθαλψης δεν είναι ζήτημα ρουτίνας οι θάνατοι από γρίπη κι αυτό δεν χρειάζεται να ψάξει κανείς την ιατρική βιβλιογραφία για να το καταλάβει, αρκεί να έχει κάποια σχέση με το σύστημα υγείας, ή απλώς να παρακολουθεί την ιατρική ειδησεογραφία. Ωστόσο δεν είναι αυτό το ζήτημα. Το ζήτημα είναι να ξεδιαλύνουμε κάποια πράγματα για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα μυαλά μας μέσα στα κεφάλια μας.

Τι θέλει λοιπόν να πει ο ποιητής θέτοντας αυτό το ερώτημα; Χοντρικά ότι γρίπη και Covid-19 είναι το ίδιο πράγμα, άρα στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπάρχει κάτι που κρύβεται κάτω από όλη αυτή την ιστορία του Covid-19, κάτι που αν δεν κατασκεύασαν τα αφεντικά, βρήκαν ωστόσο την ευκαιρία που έψαχναν για να προωθήσουν τα σκοτεινά σχέδια τους (ξέρω γω, ένα νέο παγκόσμιο πόλεμο). Δεν είναι ώρα να συζητήσω το δεύτερο σκέλος αυτού του ισχυρισμού. Αυτό που έχει ένα νόημα, ακριβώς για να κρατήσουμε τα μυαλά μας μέσα στο κεφάλι μας, όπως έγραψα πριν, είναι να αναδειχτεί πόσο εκτός τόπου και χρόνου είναι ο συγκεκριμένος ισχυρισμός.

Γιατί λοιπόν η ιστορία του Covid-19, παρόλου που αποδεδειγμένα, το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού που θα προσβάλλει θα έχει ήπια ενοχλήματα (της τάξης του 80%), είναι ωστόσο μια κατάσταση πιο σοβαρή από τις ετήσιες επιδημίες γρίπης; Εν πάσει περιπτώσει, υπάρχει κάποια βάση στην ιστορία της παρούσας επιδημίας (πανδημίας για τoν ΠΟΥ), ή είναι όλα μια ευκαιρία για τα αφεντικά να δημιουργήσουν ένα δυστοπικό μέλλον στο εδώ και τώρα;

Υπάρχουν διάφοροι επιδημιολογικοί δείκτες που χρησιμοποιούν οι ερευνητές για να συγκρίνουν τη σοβαρότητα δύο νόσων, και δη δύο ιώσεων. Ένας από αυτούς είναι η λοιμογονικότητα (η ιογονικότητα -virulence- η ικανότητα ενός μικροβίου -ή ενός ιού- να μολύνει όποιον εποικίζει), η μεταδικότητα (σε πόσους ανθρώπους και πόσο γρήγορα μεταδίδει αυτός που φέρει τον ιό), η παθογονικότητα (πόσο βαριά αρρωσταίνει αυτός που νοσεί). Για όλους αυτούς τους δείχτες δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα σαφή και τεκμηριωμένα στοιχεία από μακρές σειρές του γενικού πληθυσμού, ούτε για τον ένα, ούτε για τον άλλο ιό, παρά μόνο σε πειραματικά μοντέλα ζώων2. Γι’αυτό χοντρικά χρησιμοποιούνται ευρέως δύο δείκτες σήμερα για τέτοιες συγκρίσεις: ο αριθμός των κρουσμάτων (ο επιπολασμός δηλαδή) και η θνητότητα του ιού (πόσοι από αυτούς που νοσούν πεθαίνουν). Πριν πάμε ωστόσο σ’αυτούς ας δούμε κάποια άλλα στοιχεία.

i. Κάθε χρόνο ξεσπάνε επιδημίες από τον ιό της γρίπης, κάποιες πιο σοβαρές, κάποιες λιγότερο σοβαρές. Σε κάθε περίπτωση, ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού έχει εκτεθεί στον ιό, ή σε κάποια εκδοχή του, δεδομένου των μεταλλάξεων που υφίσταται περιοδικά. Εξάλλου ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων, υποβάλλεται σε αντιγριπικό εμβολιασμό ετήσια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στον ένα ή στον άλλο βαθμό, υπάρχει ένας βαθμός ανοσίας σχεδόν σε κάθε άνθρωπο του δυτικού κόσμου, είτε έχει υποβληθεί, είτε όχι στον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Αυτό το πράγμα δεν συμβαίνει με το συγκεκριμένο κορονοϊό ή συμβαίνει σε πολύ μικρότερο βαθμό γενικά με τους κορονοϊούς. Γιατί ναι μεν, όπως γράψαμε πριν, υπάρχουν τύποι κορονοϊού που προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις, πράγμα που λογικά καταλείπει ενός βαθμού ανοσία (εκεί αποδίδουν κάποιοι λοιμωξιολόγοι την ηπιότερη νόσηση του νεαρού πληθυσμού από Covid-19) σε κομμάτι του πληθυσμού, ωστόσο αυτό το κομμάτι δεν είναι τόσο εκτεταμένο, όσο το αντίστοιχο που νοσεί από γρίπη, δεδομένου των επιδημιών που προκαλεί συχνά ο ιός της γρίπης, ή των πανδημιών που έχει προκαλέσει κατά καιρούς και δεδομένου της ετήσιας έκθεσης σ’ αυτόν που γίνεται με τον εμβολιασμό.

Συμπέρασμα πρώτο: ο γενικός πληθυσμός διαθέτει μια συσσώρευση ανοσολογικής μνήμης έναντι της γρίπης, που δεν διαθέτει έναντι των κορονοϊών (και δη έναντι του συγκεκριμένου).

ii. Oι επιδημίες από τους ιούς της γρίπης (συνηθέστερα από υποστελέχη του ιού Α) στα εύκρατα κλίματα, έχουν μια συγκεκριμένη περιοδικότητα και μια κατανομή στο χρόνο λίγο πολύ καλά μελετημένες και γνωστές (από αρχές Οκτωβρίου μέχρι τέλη Απρίλη, με μια κορύφωση το Φεβρουάριο). Ακόμα κι έτσι, αρκετές φορές προκαλούν έμφραγμα στο δημόσιο σύστημα περίθαλψης και δη στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), λόγω των αυξημένων αναγκών των ασθενών που νοσούν και εμφανίζουν σοβαρές αναπνευστικές επιπλοκές. Ο φόβος από το συγκεκριμένο ιό είναι η σοβαρή πιθανότητα, που έγινε με βεβαιότητα σε διάφορες περιπτώσεις όπως της Κίνας και της Ιταλίας, της ταυτόχρονης προσβολής ενός σημαντικού τμήματος του πληθυσμού που θα χρειαστεί περίθαλψη στις ΜΕΘ.

Πρόκειται για κοινότοπο επιχείρημα της εκθετικής αύξησης3 και της ανάγκης επιπέδωσης των καμπυλών: αλλιώς είναι η νόσηση 100.000 ανθρώπων σε 6 μήνες, με μια σχετικά κανονική κατανομή 15.000 περίπου το μήνα με ένα σχετικά σταθερό κλάσμα αυτών να χρειάζονται εντατική θεραπεία, κι αλλιώς είναι 30.000 ή 50.000 μαζί σ ένα μήνα. Προσθέστε σ’ αυτό ότι η επιδημία του Covid-19, δεν ξέσπασε σ ένα κενό νοσηρότητας του πληθυσμού: ο κόσμος παρά τον Covid-19, εξακολουθεί να παθαίνει εμφράγματα, εγκεφαλικά, ατυχήματα κλπ (ίσως μόνο τα τροχαία να έχουν μειωθεί στη διάρκεια της επιδημίας, αλλά κι αυτό μένει να αποδειχθεί).

Συμπέρασμα δεύτερο: η πραγματική δυνατότητα του συστήματος περίθαλψης να αντιμετωπίσει μια επιδημία όπως αυτή του Covid-19 σε σύγκριση με αυτήν της γρίπης είναι συντριπτικά μικρότερη (με δεδομένο ότι οι επιδημίες γρίπης θα συνεχίσουν να έχουν τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά που έχουν μέχρι σήμερα).

iii. Πάμε τώρα στα μεγέθη που αναφέραμε πριν. Η σύγκριση της θνητότητας4 από τους δύο ιούς στη βάση του αριθμού των περιστατικών θανάτου προς τον περιστατικών κρουσμάτων αγνοεί μια σειρά δεδομένα.

α) Τόσο τα πραγματικά περιστατικά της γρίπης, όσο και τα πραγματικά περιστατικά του COVID-19 είναι άγνωστα, καταρχήν λόγω ελλιπούς επιτήρησης. Τι εννοώ; Ας πάρουμε το παράδειγμα της Ελλάδας. Τα πραγματικά περιστατικά της γρίπης, παρά την επιδημιολογική επιτήρηση που εφαρμόζεται από φορείς του υπουργείου υγείας, δεν είναι αυτά που ανακοινώνονται στο τέλος της κάθε «γριπικής περιόδου». Γιατί; Ας πω την προσωπική μου πείρα: φέτος και μέχρι τώρα, έχω δει προσωπικά ένα ασυνήθιστα υψηλό αριθμό ασθενών με επιβεβαιωμένη γρίπη κι ένα μεγάλο αριθμό με πιθανή γρίπη.

Στην πλειοψηφία αυτών έχω δώσει αντιϊική αγωγή (οσελταμιβίρη, Tamiflu), σε κάποιους όχι. Κανέναν ωστόσο από αυτούς δεν έχω δηλώσει στις υπηρεσίες του υπουργείου κι αυτό όχι για να κάνω «αντίσταση στο κράτος», αλλά για διάφορους λόγους (π.χ. δεν το θεωρώ τόσο σημαντικό, σημαντικό θεωρώ να μην πάθει τίποτα ο ασθενής μου, ή δεν έχω αναπτύξει τέτοια κουλτούρα επιτήρησης, ή επειδή δεν φοβάμαι καμιά τιμωρία, αν δεν το κάνω κλπ). Στα είκοσι χρόνια που δουλεύω στο δημόσιο σύστημα περίθαλψης, δεν έχω δηλώσει ποτέ κρούσμα γρίπης και δεν ξέρω κανένα συνάδελφο με τον οποίο δουλεύαμε μαζί να το χει κάνει. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα πραγματικά περιστατικά της γρίπης στην Ελλάδα (μπορώ να υποθέσω βάσιμα: και αλλού) είναι πολύ περισσότερα, άρα η θνητότητα (και η θνησιμότητα) που ανακοινώνεται κάθε χρόνο από τη γρίπη, είναι ακόμα μικρότερη από αυτή που ανακοινώνεται.

Το ίδιο μπορεί να πει κανείς για τα εγχώρια περιστατικά Covid-19, δεδομένου ότι στην πράξη, τουλάχιστον στην Ελλάδα, ο αριθμός των περιστατικών του Covid-19, που ανακοινώνεται κάθε μέρα μέχρι σήμερα (24.03.2020), ότι αντιστοιχεί στα κρούσματα, είναι στην πραγματικότητα οι εισαγωγές που γίνονται στα νοσοκομεία λόγω της ίωσης: δηλαδή πρόκειται για βαριά περιστατικά που πάνε με πνευμονία στα κέντρα αναφοράς και υποβάλλονται στο τεστ για να διαπιστωθεί αν η πνευμονία τους οφείλεται στο συγκεκριμένο ιό, ή σε άλλη αιτία. Κανένας άλλος δεν υποβάλλεται πρακτικά σε τέτοιο τεστ.

β) Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι, λόγω της χρόνιας εμπειρίας που υπάρχει στην μελέτη του ιού της γρίπης, λίγο-πολύ σε συγκεκριμένες περιόδους μπορούμε να έχουμε μια σχετικά καλή εικόνα των πραγματικών κρουσμάτων του ιού, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τον Covid-19, που προκαλεί μια επιδημία, που λίγο-πολύ είναι σε εξέλιξη. γ) Λίγο-πολύ για τον ιό της γρίπης, ξέρουμε ότι η άνοδος της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, δηλαδή πρακτικά ο ερχομός του μισού της Άνοιξης, έχει σαν αποτέλεσμα την σταδιακή αποδυνάμωση του. Αντίθετα για τον Covid-19 δεν γνωρίζουμε κάτι αντίστοιχο. Δεν γνωρίζουμε δηλαδή την επίδραση που μπορεί να έχει η επίδραση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος πάνω του. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότητα θα συνεχίσει να μεταδίδεται και να προσβάλλει κόσμο και άρα το πραγματικό του βάρος θα αυξάνει με το χρόνο, ενώ της γρίπης θα μειώνεται.

Συμπέρασμα τρίτο: είναι απόλυτα μη-ασφαλές να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για την θνητότητα που προκαλούν οι δυο ιοί.

iv. Ωστόσο ας παραβλέψουμε το παραπάνω και ας δεχτούμε ότι τα δεδομένα της θνητότητας είναι ακριβή. Ας αγνοήσουμε επίσης την περίπτωση της Ιταλίας (αν μπορεί κάποιος να αγνοήσει την περίπτωση της Ιταλίας, έστω και ως παρέκκλιση από τα δεδομένα της θνητότητας της επιδημίας), που τα πράγματα έχουν πάρει μια τραγική μορφή και η θνητότητα έχει αγγίξει άγριους αριθμούς. Ας δεχτούμε επίσης ότι η θνητότητα των δύο ιώσεων είναι ίδια, όπως υποθέτουν πάνω-κάτω οι πιο σοβαροί λοιμωξιολόγοι και ας δεχτούμε ότι είναι κοντά στο 1%5 , αν και ο Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) αναφέρει θνητότητα 3,4% (δηλαδή 3,5 φορές περίπου μεγαλύτερη αυτής που υποθέσαμε). Ας εστιάσουμε τώρα στην αξιοπιστία του επιδημιολογικού μεγέθους της θνητότητας.

Η θνητότητα ως επιδημιολογικός δείχτης λέει κάποια πράγματα, ωστόσο εξαρτάται ισχυρά από το μέγεθος του υπό μελέτη πληθυσμού που νοσεί. Οπότε δεν λέει πρακτικά τίποτα για το πραγματικό βάρος (burden), το πραγματικό δηλαδή κοινωνικό κόστος μιας νόσου. Αν δηλαδή νοσήσουν τελικά 100 άνθρωποι από τον Covid-19, και η θνητότητα αυτής της ίωσης είναι 1%, αυτό σημαίνει ότι θα πεθάνει ένας άνθρωπος από τη νόσο. Αν όμως νοσήσουν 1.000.000 και η θνητότητα της νόσου είναι πάλι 1%, αυτό σημαίνει ότι θα πεθάνουν 1.000 άνθρωποι. Όταν λοιπόν -ελαφρά τη καρδία- κάποιος ισχυρίζεται ότι η θνητότητα του Covid-19, είναι μόνο 1-1,5%, και δεν έγινε και τίποτα τρομερό, μάλλον είναι αλλού για αλλού.

v. Τέλος. Υπάρχει ένας δείκτης που δεν μπαίνει στη δημόσια συζήτηση κι όμως είναι σημαντικός: αυτός αφορά το πόσοι από τους βαριά αρρώστους, δηλαδή απ’ όσους χρειάζονται εισαγωγή στη ΜΕΘ είτε με γρίπη, είτε με Covid-19 θα αναρρώσουν, δηλαδή πρακτικά: πόσο βαριά αρρωσταίνουν όσοι αρρωσταίνουν, άρα: πόσοι θα βγουν ζωντανοί. Κάποιοι κάνουν κριτική στο γεγονός ότι αυτοί που διαχειρίζονται τη νόσο, δεν εστιάζουν στα περιστατικά που έχουν αναρρώσει από τον ιό, αλλά μόνο στους θανάτους, προσπαθώντας να πείσουν έτσι, ότι όλη αυτή η ιστορία είναι κατασκευασμένη. Επί του πρακτέου: η θνητότητα της ΜΕΘ για τους ασθενείς του συγκεκριμένου κορονοϊού (από δύο τουλάχιστον μελέτες, η μια σε πολύ μεγάλη σειρά ασθενών στην Κίνα), είναι της τάξης του 50-60%, ενώ η μέση θνητότητα στη ΜΕΘ όλων των άλλων νόσων (προφανώς και της γρίπης) είναι κοντά στο 35%.

Συμπέρασμα τέταρτο: αυτοί που αρρωσταίνουν από κορονοϊό και χρειάζονται νοσηλεία, αρρωσταίνουν γενικά πολύ βαρύτερα από αυτούς που αρρωσταίνουν από γρίπη.

Νομίζω ότι όλα τα παραπάνω είναι αρκετά για να καταλάβει κάποιος ότι προφανώς και μιλάμε για μια πρωτόγνωρη κατάσταση κι όχι για κάτι το συνηθισμένο. Νομίζω επίσης ότι το να χώνουμε το κεφάλι στο έδαφος όπως εκείνο το μεγάλο, γρήγορο και άχαρο πτηνό, δεν είναι μια στάση που βοηθάει τους σκοπούς μας. Ο λόγος που γράφτηκε αυτό το κείμενο δεν είναι για να πειστεί κάποιος ότι είμαστε ενώπιον του Αρμαγεδών. Ούτε προφανώς έχει γραφτεί από κάποιον που είναι στο στρατόπεδο όσων υπερασπίζονται την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τη μαζική απαγόρευση κυκλοφορίας. Σε εποχές κρίσης, οποιασδήποτε αιτιολογίας, κι αυτό το χούμε στα σοβαρά διαπιστώσει ως κίνημα με το προηγούμενο κύμα της κρίσης δημόσιου χρέους, η θολερότητα του ορίζοντα είναι ένας εξαιρετικά ευνοϊκός παράγοντας για να αναδυθεί και να εδραιωθεί ο ανορθολογισμός στις ποικίλες εκδοχές του.

Το να μπορούμε να ξεκαθαρίζουμε το τοπίο είναι προϋπόθεση απαραίτητη για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας και να σχεδιάσουμε μια απάντηση σε ότι συμβαίνει. Οι όποιες μαχόμενες συλλογικότητες στο χώρο των υγειονομικών, νομίζω ότι οφείλουν (οφείλουμε) όχι απλώς να κάνουν (κάνουμε) κριτική στις κινήσεις του κράτους και στη διαχείριση των ειδικών του, αλλά και να έχουν (έχουμε) τις δικές μας σοβαρές προτάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης, όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και στο επίπεδο της ιατρικής και της δημόσιας περίθαλψης.

Ο Σέρτζιο Μπολόνια είχε γράψει κάποτε ότι όταν έγινε το μεγάλο ατύχημα της διοξίνης στο Σεβέζο της Ιταλίας (παρεμπιπτόντως: στη Λομβαρδία), το 1976, ήταν οι εργάτες του εργοστασίου, που με τη βοήθεια των μηχανικών και των χημικών συντρόφων τους, είχαν κατακτήσει εκείνο το επίπεδο της τεχνογνωσίας, που τους έκανε ικανούς να βρουν, πολύ πριν τους κρατικούς υπαλλήλους, τον τόπο και την αιτία της τεράστιας διαρροής και μόλυνσης του περιβάλλοντος και των εργατών. Στόχος ενός ανταγωνιστικού κινήματος πρέπει να είναι εκείνο το επίπεδο πολιτικής και ιδεολογικής συγκρότησης, που θα του επιτρέπει να παρεμβαίνει έμπρακτα σε αυτή την έκταση και σ’αυτό το βάθος.

Σημειώσεις:

1. Τα στοιχεία βασίζονται στην ταυτοποίηση μεγάλου ποσοστού της γενετικής ακολουθίας από κορoνοϊό των νυχτερίδων με τον Covid-19.

2. Υπάρχουν ωστόσο δεδομένα μελετών που υποστηρίζουν ότι η μεταδικότητα του Covid-19 είναι κοντά στο 2,5 (έως 2,6 υποστηρίζει μια μελέτη του Imperial), ενώ της γρίπης περίπου 1,3. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μολυσμένο με Covid-19 άτομο, μεταδίδει σε 2,5 ανθρώπους τη νόσο, ενώ με γρίπη σε 1,3 ανθρώπους. Υπάρχουν στοιχεία επίσης που ανεβάζουν στο 6,5 αυτό τον αριθμό (οι επιδημιολόγοι τον λένε reproduction number, Ro).

3. Για να γίνει αντιληπτό αυτό το μέγεθος ας δούμε το στοιχείο, που έδωσε στην ανακοίνωση της 24.03 ο Τσιόδρας: «χρειάστηκαν 2 μήνες για να γίνουν 100 χιλιάδες τα κρούσματα και 4 ημέρες (τις τελευταίες) για να αυξηθούν κατά 100.000».

4. H θνητότητα (fatality: αριθμός νεκρών στο σύνολο των περιπτώσεων της νόσου) διαφέρει από τη θνησιμότητα (mortality: αριθμός νεκρών στο σύνολο ενός πληθυσμού). Άλλο ένα σοβαρό λάθος που κάνουν διάφοροι είναι να μιλούν για θνησιμότητα, ενώ πρόκειται για θνητότητα.

5. Τα μέχρι σήμερα (24/03) στοιχεία μάλλον διαψεύδουν αυτό τον ισχυρισμό και δεν μιλάμε μόνο για την Ιταλία που η θνητότητα αγγίζει το 9,85%, αλλά και την Ισπανία που είναι στο το 7%, τη Γαλλία κοντά στο 5%, το Ιράν 7,79%, την Αγγλία το 5,2%. Από αυτή τη στατιστική των άγριων αριθμών του θανάτου, αρχίζουν να αποκλίνουν μάλλον οι λιγότερες χώρες, με κύρια παραδείγματα τη Γερμανία και την Ν. Κορέα.

Hobo, 24.03.2020

Πηγη: https://www.alerta.gr

και εδω: https://autonomidrasi.com

από Μπάτμαν 13/11/2021 7:30 μμ.


Τι άλλο θα διαβάσουμε ρε παιδιά. Ούτε στο Τέξας δεν τα λένε αυτά.

από Μπάτμαν 13/11/2021 7:45 μμ.


Μια χαρά πούλησαν τον εαυτό τους και την πραμάτεια τους... Καλή (κακή) ώρα όπως κι οι διάφοροι τηλεμαϊντανοί γιατροί πουλάνε τώρα τρόμο για να γίνουν φίρμες. Δεν βλέπω κάποια αφέλεια πουθενά.

Ανεξάρτητα με το ποιος δημιούργησε τι, κι αν ισχύει- που δεν ισχύει με καμιά παναγία- η εξίσωση επιστήμονες=λίμπεραλ=αφελείς ουτοπικοί σοσιαλιστές (ήμαρτον...) θέλω να ρωτήσω για το σήμερα...

Ο Μακρόν, ο Μπάιντεν, ο Μπότζο κι ο Μητσοτάκης που έχουν μαζευτεί σ'αυτό το τσίρκο με τους επιδοτούμενους ακτιβιστές απ'έξω και λένε να κόψουμε τους ρύπους, τρώγοντας χόρτα και συνθετικά κρέατα κι οδηγώντας τέσλα... Τι είναι και τι θέλουν; Μήπως τους υπνώτισαν οι σοσιαλιστές λιμπερτάριανς σύμβουλοί τους και σοφοί τύπου Γκέιτς που αλλάζουν το σύστημα από μέσα;

Τρελοκουβέντα, το λιγότερο

@Θάνο από τη μάχη κατά της συνωμοσιολογίας ξεκίνησες, μετά πέρασες να λες - δικαίωμά σου- πόσο αντιπαθείς τις συνωμοσίες, δικές μας ή των άλλων, και μετά από μια οικολογική πιρουέτα πέρασες στην σχολιαστολογία.

Ένας σχολιαστής του ίντερνετ που αντιπαθεί τους άλλους σχολιαστές του ίντερνετ κι όλα τα άλλα.

Η πιο παλιά ιστορία στο ίντερνετ.

 

από @@@ 13/11/2021 8:50 μμ.


Μπάτμαν οι ουτοπιστές σοσιαλιστές είναι "οι σοσιαλιστές" που και liberal είναι και σαφώς αφελείς ήταν διότι δεν κατακρίνω ολόκληρο το ρεύμα προσωπικά. Ο αναρχισμός χρωστά και στους ουτοπιστές. Ναι, οι επιστήμονες που σκέφτονται τα green pass και τα ψηφιακά μπερδέματα, λιμπεραλς ειναι, στις ΗΠΑ όλος ο φεμινιστικός και έμφυλος (συντριπτικά φιλελέ) χώρος στηρίζει και τα εμβόλια και τις καραντίνες. Μόνο τις liberal πολιτείες να δει κανείς. Το παραπάνω που διάβασες, ένας πολιτικός χώρος το αρνείται σήμερα, και αυτός είναι κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά σαν "αρχαίος" έπρεπε να τα γνωρίζεις. Εκτός και αν προβοκάρεις και εσύ σε αυτό το νήμα.


Πράγματι οι λίμπεραλ στην Αμερική κι οι σοσιαλδημοκράτες στην Ευρώπη είναι ένθερμα υπέρ των λοκντάουν (οχι πως φασίστες σαν την αυστριακή κυβέρνηση πάνε πίσω). Αν κι ειλικρινά θεωρώ ότι αν ο Τραμπ είχε βγει υπέρ του λοκντάουν τότε μάλλον θα ήταν ανάποδα τα πράγματα.

Κι επειδή ο ετεροκαθορισμός ζει και βασιλεύει, στη Σουηδία του μη λοκντάουν, οι φασίστες "σουηδοί δημοκράτες" διαδήλωναν ζητώντας λοκντάουν και βρίζοντας τους επιστήμονες που δεν το αποφάσισαν. Μη ξεχνάμε ότι ήταν η μοναδική χώρα όπου πράγματι οι επιστήμονες αποφάσιζαν, ήταν άραγε λίμπεραλ ή όχι ;

Σε κάθε περίπτωση, οι πολιτικοί, είτε δηλώνουν σοσιαλδημοκράτες είτε φασίστες, όσο παίζουν στο παιχνιδάκι με τις κάλπες σημαίνει ότι στην πράξη είναι πολιτικά ασπόνδυλοι, οπορτουνες του κερατά.

Σχετικά με αυτόν τον όρο "ουτοπικοί" που λες, και μάλλον εννοείς ελευθεριακοί εννοείς, δεν ξέρω πώς σου ήρθε πάντως ανήκει στον 19ο αιώνα, πιο αρχαίος κι από μένα. Κι αν οι σοσιαλιστές στην ηλίθια χώρα που λέγεται ΗΠΑ είναι υποκατηγορία των λίμπεραλς, δεν σημαίνει ότι αυτοί που προσδιορίζονται ως λίμπεραλς στην Αμερική είναι σοσιαλιστές. Άντε, καμιά AOC και Μπέρνι Σάντερς να δέχονται το χαρακτηρισμό σοσιαλιστής χωρίς να βγάζουν σπυριά. Κανείς απ'αυτούς δεν αυτοχαρακτηρίζεται "ουτοπικός" σοσιαλιστής.

Τώρα, οι επιστήμονες που σκέφτονται τα γκριν πασσ δεν ξέρω αν είναι λίμπεραλς ή όχι. Να τους ρωτήσουμε αν θες, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι λογικό άλμα στο κενό. Εγώ είδα την Κίνα να το κάνει πρώτη -άλλος λίμπεραλ παράδεισος- κι όλοι οι άλλοι τα μαϊμούδισαν. Και δεν ήταν βέβαια οι επιστήμονες αλλά οι διάφοροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που τα προώθησαν. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι και το μεγάλο κέρδος της εξουσίας, ο διαρκής έλεγχος του πληθυσμού κι η εφαρμογή της βιοπολιτικής.

Σε παρακαλώ, σταμάτα να χρησιμοποιείς όρους της αμερικανικής πολιτικής. Δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα, παναθηναϊκός ολυμπιακός. Καλύτερα να πάθω κόβιντ να μου κάνουν εμβόλιο και να με στείλουν στη Σπιναλόγκα. Κάλλιο πεθαμένος παρά Αμερικανάκι που λέει κι ο Τζίμης.

από Αναρχομηδενιστής 14/11/2021 11:24 πμ.


Πραγματικά εδώ και χρόνια απέχω συνηδειτά, όπως και πολύ συνομήλικοι συντρόφοι μου, από τον α/α χώρο.

Δυστυχώς το πρόβλημα το εντοπίζω στην αισχρή κουμουνιστικοποίηση που λαμβάνει χώρα τα τελευταία 20 χρόνια, αργά και σταθερά.

Μου είναι αδιανόητο αναρχικός να ΔΕΧΕΤΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ, LOCKDOWNS καθώς και άλλα φασιστικά μέτρα.

Νιώθω αηδία και απέχθεια από τους ανθρώπους που δέχονται αμάσητα το κυβερνητικό και παγκόσμιο παραμύθι της Ψευτοπανδημίας κάνοντας την αμφισβήτηση της να είναι ύβρις προς το Θεό που σε οδηγεί σε κοινωνική ιερά εξέταση.

Προς όλες τις κατευθύνσεις:

Υπάρχει κόσμος, και είμαστε πολλοί, ενάντια στη νεοναζιστική κυβέρνηση της βελόνας, των χουντομέτρων, του εγκλεισμού, της ιδρυματοποιήσης και γενοκτονίας του λαού.

Αυτή τη στιγμή το μόνο που μετράει είναι να συσπειρωθούμε από όλους τους χώρους, όπου θέλουμε να θεωρούμαστε ελεύθεροι άνθρωποι και να καταστρέψουμε αυτούς τους στυγερούς εξουσιομανείς.

Μετά ας σφαχτούμε μεταξύ μας, αυτό θα είναι καλύτερο απ’τον αργό θάνατο που μας προσφέρουν…

Οι καιροί που ζούμε απαιτούν να αφήσουμε στην άκρη τους παραδοσιακούς όρους πολιτικής και να δράσουμε όλοι ασύμμετρα και πολυδιάστατα στο μέτωπο της Ψευτοπανδημιας και των Θρομβολίων.

Εκεί που η μαζοποίηση οδηγεί το λαό στη σφαγή, το ήθος, οι αξίες, τα ιερά και τα όσια του καθενός ας γίνουν η πυξίδα που δείχνει την αυριανή νίκη.

Σε τελική ανάλυση η εκάστωτε πρωτοπορία ανέκαθεν άνηκε σε μειοψηφίες, αγωνιστικούς χαιρετισμούς σε όλους όσους αντιστέκονται σε αυτόν τον ιδιότυπο υβριδικό κοινωνικό πόλεμο.

Ραντεβου στα οδοφράγματα,

Θάνατος στο Φασισμό,

Θάνατος στο Κουμουνισμό,

Ζήτω η Αναρχία για τη Γη και την Ελευθερία και τη Κοινωνική Απελευθέρωση.

από Γιώργος Μεριζιώτης 14/11/2021 10:32 μμ.


Παρακολουθώ τη συζήτηση που γίνεται σε αυτό το ποστ Όμως δεν νομίζετε ότι ο «μπομπ ο κοβιντάκης» το έχει παρακάνει, έχει ξεφύγει; Με αναφέρει όνομα και επίθετο ξανά και ξανά στα σχόλια του και τι θα γίνει τώρα, μπορώ εγώ να απαγορέψω στον Θάνο και στον κάθε Θάνο να αναδημοσιεύει από το σαιτ μου στο ιντιμιντια; Όχι βέβαια, και πως θα προστατευτώ εγώ από τον κάθε ανώνυμο σαχλαμάρα τύπου «μπομπ ο κοβιντάκης»; Μήπως να βάλω στο σαιτ μου ένδειξη ότι δεν θέλω να δημοσιεύονται αναρτήσεις μου ιντιμιντια;

Υγ. δεν έχω θέμα αν αυτο  το δημοσιεύσετε


Που είναι και παρωχημένο και τελείως άσχετο με το θέμα. Να κι αν είναι κύτταρο ο ιός να κι αν δεν είναι.

Λοιπόν Θάνο - προπερσινά ξινά σταφύλια.

Να σου πω κι εγώ ως βοθρατζής γιατί κι εγώ έχω ψυχή, όχι μόνο οι γιατροί. Θα ήταν δυο βδομάδες για να προφυλάξουμε το ΕΣΥ, μετά άλλες δύο γιατί παππού-γιαγιά, και τώρα δυο χρόνια μετά κυνηγάνε τα 12χρονα να κάνουνε ενέσεις για παππού-γιαγιά και λοκντάουν από πάνω και μάσκα και πάσα που δεν ξέρει κανείς πού ακριβώς είναι χρήσιμα από τη στιγμή που οι εμβολιασμένοι είναι οι κύριοι μεταδότες πλέον.

Ε, ντάξει. Κάπου πρέπει να μπει και μια τελεία.

από Α.Α 15/11/2021 7:38 μμ.


γεμισαμε κουκουεδες- αριστερουληδες και προμοτερς. τι θελετε να κανουμε για να μην ειμαστε "ψεκες , χαζοι,αρνητες"?ποιο θελετε να κανω ? της μοντερνα της πφαηζερ της τζονσον ? ποιο εμβολιο θελει η αφεντια σας να φορεσω πανω μου ? προπερσι ξεκινησατε και αναστειλατε ολες τις συνελευσεις φετος μας βαφτιζεται οτι να ναι κι οπως να ναι κι ειστε ετοιμοι μαζι με κρατος και παρακρατος να μας πεταξετε στην"πυρα" .. δεν εχω ελπιδες για του χρονου .. αλλα να ξερετε εσεις αναρχικοι δεν ειστε ! κρατηστε το μαγαζακι σας οσο μπορειτε .. μια μερα θα καει κι αυτο μαζι με τα "ονειρα" του καθε εξουσιαστη.